2018. február 9. 14:32

Ez volt az OLAF-vizsgálat nyomán erősen csalásgyanúsnak nevezett közvilágítási tenderek közül az első és legjövedelmezőbb, és az itteni machinációk köszöntek vissza a későbbi beszerzéseknél is.

Az Elios Innovatív Zrt. diadalmenetében kulcsszerep jutott Hódmezővásárhelynek, az akkor még Lázár János vezette város volt ugyanis a legelső, amelynek közvilágítási tenderét megnyerte az akkoriban Tiborcz István érdekeltségében álló cég, írja a 24.hu. Mindezt az általuk megszerzett OLAF-jelentésből olvasták ki, melyet az Európai Unió csalásellenes hivatala azután állított össze, hogy megvizsgálták a miniszterelnöki vő volt cégének 2009 és 2014 közötti gyanús ügyleteit. Az akkor még tulajdonos Tiborcz 35 uniós finanszírozású, közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázaton nyert összesen 13 milliárd forintnyi forrást, a tenderek felénél viszont az OLAF szervezett csalásra utaló jeleket fedezett fel. Az is kiderült a jelentésből, hogy Tiborcz akkori cége a leggyanúsabb pályázaton a szekszárdi polgármesterrel játszott össze.

A hódmezővásárhelyi machinációkról korábban a Direkt36 írt tényfeltáró anyagokat. Most a 24 azt olvasta ki az OLAf-jelentésből, hogy az Elios tender-sikerei közül az itteni volt a legpénzesebb, végül 940 millió forintba került, a nyerés módszere pedig referencia lett a későbbi pályázatoknál.

Lázár János és Tiborcz István a budapesti Börze étteremben 2017. november 7-én. (fotó: azonnali.hu)

Az OLAF jelentése szerint a hódmezővásárhelyi pályázatban a a Lázár János-vezette megrendelő önkormányzat nem kötötte ki, pontosan milyen technológiával kell elérni azt, hogy energiatakarékosabb legyen a város közvilágítása, annak kidolgozását a pályázókra bízták. A megbízást az ES Holding Zrt., a későbbi Elios kapta, 577 milliós árajánlatával, kiütve többek között a Tungsram-Schréder Zrt.-t, akik 779 millióért dolgoztak volna. A megállapodást 2010 márciusában írták alá. Az ES Holding úgy nyerte el a megbízást, hogy 2008-ban nem volt bevétele, 2009-ben pedig mindössze 9 millió forintos forgalmat bonyolított, ráadásul semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett a közvilágítás terén, ami ugye a Tungsramékról nem mondható el. A Tungsram a döntés miatt a Közbeszerzési Döntőbírósághoz fordult, de a beadványt elutasították, mert azt a határidő lejárta után adták be. A Tungsram mégsem fellebbezett a döntés ellen, a csendes kivárásuk pedig hamarosan gyümölcsözőnek bizonyult.

Az ES Holding kerített két alvállalkozót, a KT Electronik Kft.-t és a VIll-Kor Hungária Zrt.-t.. Előbbit azonban csakhamar lecserélték - a Tungsram-Schréderre. A felek három hónapon át tárgyaltak, a megbeszéléseken az ES Holdingot Erdei Bálint és Tiborcz István képviselte. A Tungsram 21 ajánlatot küldött az ES-hez, végül 2011 májusában 341 millió forint értékű szerződést kötöttek. Ez az OLAF szerint szabálytalan volt, mert a szabad verseny elve megtiltja, hogy egy korábbi versenytárs legyen a pályázat nyertesének alvállalkozója. A magyar közbeszerzési törvény akkor érvényes rendelkezései szerint pedig, ha valaki akár önállóan, akár konzorciumi tagként ajánlattevőként részt vesz egy pályázatban, az egy másik ajánlattevőnek a projekt teljes értékének legfeljebb 10 százalékos mértékéig lehet alvállalkozója, a Tungsram-Schréder viszont 60 százalékig volt az. A Tungsram végül az Elios állandó partnerévé is vált, a vizsgált 35 tenderből 26 alkalommal a Tungsram-Schréder volt a beszállító. Az ES Holding és a Tender-Network Zrt. tanácsadó cég együttműködése is itt kezdődött.

További izgalmas részletek a 24.hu-n.

mfor.hu