2017. augusztus 21. 08:58

A Budapest Bank csoport 2017 első hat hónapjában 5 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest, és 9,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért. Az eredményt elsősorban a stabil és jó minőségű hitelportfóliónak tulajdonítja a bank.

A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét 5 százalékkal 
968 milliárd forintra növelte a tavalyi év azonos időszakához képest. A bankcsoport az előzetes terveknek megfelelően továbbra is kiegyensúlyozottan nyereséges volt 2017 első félévében, és 9,9 milliárd forintos adózott nyereséget ért el. Az eredményre az elmúlt évben továbbra is negatívan hatott a tartósan alacsony kamatkörnyezet, illetve a devizahiteles elszámolás nyomán lecsökkent lakossági hitelportfólió. A nyereséget pozitívan befolyásolta a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenése, valamint a vállalati és lakossági új hitelkihelyezés növekedésnek indulása 2016 második felétől. Az első félévi eredményt csökkenő mértékben befolyásolták egyszeri tételek, csökkent az egyszeri értékvesztés felszabadítás mértéke is, ugyanakkor a 2016. első félévi eredmény egyszeri tételek miatt volt lényegesen magasabb a mostaninál. 

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (603 milliárd forint) 11 százalékkal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 4 százalékkal (632 milliárd forint) növekedett. 
A bankcsoport működési költségei 2017 első félévében szinten maradtak (19 milliárd, 1 százalékos változás). A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója (11,4%) a hatóságilag előírt követelmények fölött van.

A Budapest Bank elsősorban a hazai kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága növekedési lendületét megőrizve 8 százalékkal (509 milliárd forintra) növelte leszerződött hitelállományát. Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 17 százalékkal 369 milliárd forintra nőtt. A bankcsoporthoz tartozó Budapest Lízing az új kihelyezések tekintetében továbbra is a vállalati lízingpiac első számú szereplője. A leányvállalat záróállománya 38 százalékkal 89 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 32 százalékkal 25,3 milliárd forintra nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A bankcsoport továbbra is arra törekszik, hogy a hazai kkv-k partnereként megragadja és ügyfelei számára is elérhetővé tegye az új lehetőségeket, ezt segítik a bank fiókhálózatában működő, az uniós források közvetítését végző MFB Pontok is. A vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes uniós hiteltermékek közvetítésében a Budapest Bank közel 40 százalékos részesedést ért el az első félév végére.
 
 
A lakossági új hitelkihelyezés az első félévben erőteljesen növekedett: a bank 21 százalékkal több autóhitelt és 91 százalékkal több személyi kölcsönt helyezett ki az idei első félévben 2016 első félévéhez képest. A kiemelt fókuszt kapó jelzáloghitelezésben a bank a piaci átlagot messze meghaladó mértékű, 51 százalékkal magasabb kihelyezés révén növelte új piaci részesedését. Ennek hatására a bankcsoport lakossági bruttó hitelállománya növekedésnek indult az év végi állományhoz képest: 2017 első féléve végén 321 milliárd forint volt, ami 0,7 százalékos emelkedés tizenkét hónapra kivetítve. A Budapest Bank az egyik legnagyobb hazai hitelkártya-kibocsátóként tovább erősítette pozícióját partneri együttműködései révén, és június végén a betéti kártyákkal együtt már több mint félmillió aktív kártyát kezelt.
 
 

A lakossági folyószámla és lekötött betétállomány 1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, a Budapest Alapkezelő által kezelt teljes vagyon pedig 3,6 százalékkal 547 milliárd forintra nőtt. Az Alapkezelő alapokban kezelt vagyona 472 milliárdról 482 milliárd forintra növekedett 2016 első félévéhez képest. Ezzel a BAMOSZ adatai alpján a Budapest Alapkezelő 8,33 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a nyilvános alapok piacán.
 
mfor.hu