2018. február 12. 09:01

A tervezett bevétel több mint ötven százaléka forog veszélyben az Esmya esetében.

Nehéz heteket élnek meg a magyar gyógyszergyártó vezetői, mióta az uniós gyógyszerellenőrzési hatóság, a PRAC vizsgálni kezdte a Richter egyik készítményét. A méhmióma kezelésére szolgáló Esmya azért került a hatóság látókörébe, mert bejelentések szerint összefüggés lehet egyes betegeknél tapasztalt májkárosodások és a gyógyszer szedése között.

Kapcsolódó cikk:
Baj lehet a Richter egyik készítményével

A Richter mai tájékoztatóján a menedzsment együttműködési készségéről biztosította a hatóságot. Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a saját vizsgálataik nem igazolták a feltételezéseket az Esmya esetleges káros mellékhatásairól. A vizsgálatot idén májusban zárja le a PRAC.

Kérdésünkre Orbán Gábor vezérigazgató elmondta, hogy amennyiben májusban azzal az eredménnyel zárulna a vizsgálat, hogy nincs összefüggés a megbetegedések és az Esmya között, sem áll rendelkezésükre jogi lehetőség a kártérítési igény érvényesítésére. Pedig komoly bevételkiesésre van kilátás: egy újságírói kérdésre közölte, hogy az Esmya idénre tervezett forgalmának tőbb mint 50 százaléka eshet ki várakozásaik szerint.

Csökkenő osztalékra számíthatnak idén a Richter részvényesei - erősítette meg Orbán Gábor. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 106 forintos osztalék alatt marad az egy papírra jutó kifizetés.

Baka F. Zoltán
mfor.hu