2017. október 4. 13:35

Cégén keresztül az MKB-ban is nagy úr lehet Orbán Viktor gyermekkori barátja.

Még májusban jelentette be a Konzum-csoport, hogy Felcsúton az utolsó polgármesteri ciklusát töltő Mészáros Lőrinc 53 százalékos részesedést szerzett adásvétel útján a csoport egyik vállalatában, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben.

Kellemes társaságban 

Azóta eltelt egy nyár, és pár napja, szeptember 26-án be is futott a Gazdasági Versenyhivatalhoz az üzlettel kapcsolatos összefonódás-bejelentés. Vagyis most a GVH-nak kell döntenie arról, hogy van-e versenykorlátozó hatása az ügyletnek.

Bár nagy meglepetés lenne, ha ilyen következtetésre jutna a hatóság, azért nem árt emlékeztetni arra, hogy a Balaton környéki kempingek felvásárlása során talált furcsaságot a GVH. Igaz, hogy első körben nem látott akadályt, de aztán gyanús lett nekik, hogy a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó BLT Group Zrt. hamarabb hajthatta végre az összefonódást, mintsem az arról szóló versenyhivatali engedély megszületett volna.

Nos, azt nem tudjuk, hogy a GVH magától jött rá erre, vagy kaptak egy „fülest”, mindenesetre pont a cégfelvásárlások áttekinthetősége érdekében van szükség a versenyhivatal által végzett összefonódás vizsgálatra. Amely során bárki tehet észrevételt, megoszthat információt a hatósággal, amivel érdemben tudja befolyásolni az ügylet megítélését. Ez a helyzet a mostani esetben is.

A Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt vagyon meghaladta a 100 milliárd forintot idén az első félév végén – derül ki a tőzsdén forgó Konzum Nyrt. szeptember 29-én közzétett jelentésből. Az idegenforgalmi befektetéseket és kereskedelmi ingatlanokat tartalmazó portfolió egy igazán értékes darabbal bővült az elmúlt időszakban: áttételek útján, de végül itt kötött ki az MKB Bank közel 50 százalékos hányada. Értékes, mert ezzel fontos kereskedelmi hitellehetőséghez jutottak a kormányhoz közeli befektetői körök.Ebben a cégben, a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben szerezhet tehát "közvetlen és egyedüli" irányítást Mészáros Lőrinc, ha az összefonódási vizsgálat során nem bukkannak versenykorlátozó elemekre a GVH munkatársai.

mfor.hu