2018. január 18. 19:40

Az elmúlt napok híradásai után úgy tűnt, hogy napok kérdése mikor omlik össze a számos kiskereskedelmi szegmensben érdekelt Steinhoff. A magyar piacon is érdekelt vállalat úgy tűnik, hogy még nem omlik össze.

A Steinhoff név valószínűleg kevesek számára jelent bármit, ha viszont azt mondjuk, hogy az Extreme Digital, a Kika és a Pepco láncok tulajdonosa, akkor már sokkal könnyebb elhelyezni a vállalatot. A dél-afrikai központú, de német eredetű Steinhoff International néhány hete azzal került az újságok címlapjára, hogy a feltételezések szerint minden idők legnagyobb vállalati csalását követték el Dél-Afrikában. A cég a korábban több alkalommal használt trükkökkel próbálta eltüntetni tetemes veszteségét. Így mindenféle legális és illegális módszert alkalmaztak, de a hírek szerint meghamisították a könyvelésüket, és a hiteleket különböző, a tulajdonukba álló leányvállalatoknál próbálták "eldugni". Aki emlékszik a 2000 évek amerikai nagyvállalati összeomlásaira, az Enron- vagy a Worldcom-botrányra, annak nem okoz meglepetést, hogy az üzelmeket egészen sokáig sikerült eltitkolni.

Ezeknek a vállalatoknak a botrányokhoz "nőtt fel" a Steinhoff

Végül, amikor már nem sikerült a lyukakat foltozgatni, próbálták menteni a menthetőt és a hitelezőkkel megegyezni. A cég előélete, és az a tény, hogy 10 milliárd eurót is meghaladja a vállalat csoportszintű adóssága, nem segítette a helyzet megoldását.

A szerdai hírek szerint a Steinhoffnak 200 millió eurós mentőcsomagra lenne szüksége, annak érdekében, hogy rövidtávon a mostani botrányt túléljék. Ez elegendő lenne arra, hogy a következő időszakban lejáró hiteleit visszafizesse, így időt nyerhetnének és lehetőségük lenne partnert találni, akivel közösen újjá lehetne szervezni a vállalatot.

Persze azok a bankok, akik megégették magukat, további hitelek nyújtása helyett inkább a kintlevőségeiket szeretnék viszontlátni. Igaz, vannak olyan pénzintézetek is, akik lassan letesznek erről, négy amerikai nagybank összesen 1 milliárd dollár veszteséget könyvelt például el.

Ugyanakkor a csütörtökön megjelent hírek szerint mégsem olyan kilátástalan a vállalat helyzete, a Steinhoff azt közölte, hogy sikerült megoldást találni a problémák rövidtávú orvoslására. A vállalat állítólag a most lejáró adósságait tudja rendezni.

A dél-afrikai cég ugyanakkor továbbra is tárgyalásban áll számos bankkal, akiktől hosszútávú hiteleket remélnek. Azt is kilátásba helyezték, hogy a következő időszakban számos eszköztől megválnak, azt ugyanakkor nem közölték, hogy egyes láncokat vagy esetleg más vagyonelemeket is eladnak-e. 

mfor.hu