2017. augusztus 18. 15:31

A Lenovo nagyon rossz negyedévet zárt.

A kínai Lenovo az elemzők által várt szerény nyereség helyett veszteséggel zárta az április-júniusi időszakot - derül ki a vállalat pénteken közzétett jelentéséből. A hírre eséssel reagált a vállalat részvényének árfolyama.

A cég egyik terméke 

A világ egyik legnagyobb személyiszámítógép-gyártó vállalata a negyedévben 72 millió dollár nettó veszteséget ért el a tavalyi  173 millió dollár profit után. Az elemzői várakozások átlagában 5,29 millió dollár nyereség szerepelt. Ez volt az első veszteséges negyedév 2015 szeptembere óta.

A Lenovo a júniussal záródó negyedévében 10,01 milliárd dollár, az előző évivel megegyező értékesítési árbevételt ért el, elemzők előzetesen 10,0 milliárd dollárral számoltak.

Mindhárom üzletág - az adatközpont, a mobil készülék, valamint a személyi számítógép - nehézségekkel küzdött a negyedév folyamán. Egyebek mellett az alkatrészek hiánya okozott problémát, amely immár az akkumulátorok területére is kiterjedt, döntően amiatt, hogy egyre nagyobb az igény a járműveknél is az akkumulátorok iránt.

A cég a negyedév folyamán 6 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesített világszerte, mint egy évvel korábban. A hagyományos személyi számítógépek iránti kereslet egyre csökken, mivel a vásárlók inkább az okostelefonok és tabletek felé fordulnak, s ez különösen a kínai piaci keresletre jellemző.

MTI