2017. december 18. 16:13

A Status MPE Magántőkealap részesedést szerez az IKO Holdingban, valamint megvásárolja a Visus Invest Vagyonkezelő Kft. 25,2 százalékos üzletrészét – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az Opus Global Nyrt. Az ügyletek eredményeként a tőzsdei társaság érdekeltségében lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. az IKO-csoport, és az Atmedia Kft. fölött is 17-17 százalékos befolyást szerez.

A BÉT honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Status Capital kezelésében lévő Status MPE Magántőkealap megvásárolja a H-SK Reklám Kft. 17 százalékos, IKO Holdingban lévő üzletrészét. Az IKO-csoportot - azon belül 5 céget - tulajdonló és irányító holding többek között műsorgyártással, értékesítéssel és kábeltelevízió- disztribúcióval, illetve hírességek közvetítésével foglalkozó médiavállalkozás. Az IKO a TV2 cégcsoport stratégiai partnere és legnagyobb beszállítója.

A mai bejelentés értelmében a Status Capital Magántőkealap 25,2 százalékos tulajdont szerzett a Visus Invest Kft.-ben is. A tranzakció célja a Visus résztulajdonában lévő, Magyarország legnagyobb televíziós reklámérékesítő társasága, az Atmedia Kft. fölötti 17 százalékos befolyás megszerzése volt. Az Atmedia értékesíti többek között az MTVA, a TV2-csoport, valamint számos tematikus gyermek-, sport-, szórakoztató-, film- és zenei- televíziós kereskedelmi csatorna reklámidejét. Az Atmedia tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 27,8 milliárd forintot, adózott eredménye pedig kevéssel több, mint 1,1 milliárd forint volt.

A tulajdonszerzések a társaságokban elővásárlási joggal rendelkező tagok lemondó nyilatkozataival hatályosulnak.

Az IKO-csoportban, valamint az Atmediában tulajdont szerző Status MPE Magántőkealap nyilvántartásba vételét idén júliusban kezdeményezte a Status Capital. A 6,5 milliárd forintos jegyzett tőkével működő Status MPE mellett kezelésébe tartozik a Status Energy Magántőkealap is. A Status Capital Zrt.-t 75 százalékban Mészáros Lőrinc, 25 százalékban pedig az Opus Global Nyrt. tulajdonolja, áll a közleményben.

mfor.hu