2017. december 12. 17:58

A Konzumnál és az Opusnál is jelentős mértékben emelik a tőkét, különböző módokon.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Konzum: többlépcsős emelés jön

Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről döntött december 12-én a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága, a tranzakciók révén a társaság saját tőkéje a várakozások szerint 30 milliárd forinttal emelkedik. A tőzsdei vállalat a várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával közvetlen módon, valamint a konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül 18 magyarországi és 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz, amelyeket a Hunguest Hotels Zrt. üzemeltet majd. A tranzakciósorozat teljes tranzakciós értéke 50 milliárd forint. Az akvizíciókkal és apportként a társaság tulajdonába kerülő szállodák, illetve a Hunguest Hotels értékét új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap

  • a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos, 
  • a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 százalékos, 
  • valamint a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletrészeinek apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben.

A KZBF Invest és a KZH Invest megszerzésével közvetett módon a tőzsdei társaság tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort Gmbh apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel. A tranzakció értékének megállapításához a Konzum Nyrt. nemzetközi szakértőt kér fel. A tranzakcióval érintett társaságok a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működnek tovább.

Az igazgatóság döntött továbbá arról, hogy 

  • Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort, 
  • valamint a muraui Ferien Hotel apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi.

Az igazgatóság arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt. és az Arago Zrt. érdekeltségében lévő Ligetfürdő Kft.-t. A társaság tulajdonában van 

  • a szegedi négy csillagos Forrás Hotel és 
  • Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője, a Napfényfürdő Aquapolis, 
  • a montenegrói négy csillagos Sun Resort, 
  • továbbá két Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda, a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel.

A közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Konzum felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy az igazgatóság nem az alaptőke-emelésről döntött, hanem kizárólag az ahhoz szükséges tranzakciós lépéseket, határidőket határozta meg. A tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak.

Opus: ázsiós tőkeemelés

Ázsiós alaptőke-emelésről és a Wamsler SE 3,6 milliárd forintos fejlesztéséről döntött az Opus Global Nyrt. igazgatósága.  A döntés értelmében az Opus Global a Konzum PE Magántőkealappal szemben fennálló korábbi, 1 milliárd 313 millió forintos kölcsöntartozását új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az Opus a döntés szerint 2 067 716 darab 25 forint névértékű, 'A' sorozatú új részvényt bocsát ki, amelynek lejegyzésére a Konzum PE Magántőkealap jogosult. A kisbefektetők érdekeit szem előtt tartva a társaság igazgatósága úgy döntött, hogy a hétfői, 635 forintos záróárfolyamon határozza meg az új részvények kibocsátási értékét. A közlemény szerint a tranzakcióval a Konzum PE Magántőkealap az alaptőke-emelést követően 20,33 százalékra növeli az Opus Global Nyrt.-ben meglévő tulajdonát.

A tőzsdei társaság az alap által korábban biztosított tőkét két célra használja, 263 millió forintos kölcsönt folyósított az érdekeltségében lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek a Diófa Alapkezelő 5 százalékos tulajdonának megszerzéséhez, valamint 1 milliárd 50 millió forintot biztosít a tulajdonában lévő Wamsler SE-nek. Utóbbi az anyavállalatától kapott tőkét a salgótarjáni kazángyárában tervezett, összesen 3,6 milliárd forint értékű gyárrekonstrukciós- és fejlesztési program megvalósítására fordítja, amelyet kedden az Opus Global igazgatósága jóváhagyott - tették hozzá.

MTI