2018. február 12. 14:20

Az Európai Bizottság hagyta jóvá a tulajdonosváltást.

Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) teljes irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű Zrt. felett. A brüsszeli testület szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az egyedüli irányítás megszerzése nem sérti az uniós versenyjogi szabályokat, az érintett vállalatok tevékenysége között ugyanis "korlátozott az átfedés".

Mészáros Lőrinc (fotó: MTI)

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global Nyrt. decemberben jelentette be, hogy a tulajdonában lévő Stratis Energy Magántőke-alap és a cseh Energetický a Průmyslový Holding által közösen alapított vállalat (50-50 százalékos tulajdoni hányad), a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a Mátrai Erőmű 72,62 százalékát vette meg. Az EPH Csehországban és Németországban is jelentős szenes kapacitásokat birtokol, emellett a Budapest Erőmű Zrt.-nek is fő tulajdonosa.

A Mátrai Erőmű az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. A 966 megawatt összteljesítményű létesítmény Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítja elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni. A visontai telep egyes blokkjai már földgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár 40 éves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel.

MTI