2017. október 13. 10:12

Ez elég gyorsan eszkalálódott.

A kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) a kettős termékminőség gyakorlatának megszűntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a közép-európaiak gyanakvóbbak, mint a nyugat-európaiak, kis jelekből is nagy dolgokat szoktak kiolvasni. Orbán azt mondta, az ember úgy érzi, a kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése, és ha kétsebességes Európa van, "mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni".

Emlékezetes, hogy Magyarországon több összehasonlító tesztet is végeztek az év során, hogy bebizonyítsák: hozzánk ugyanaz a név alatt silányabb terméket hoznak be a multik, mint a nyugat-európai országokba. Ezekből a kormány álláspontja szerint az jött ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minőségétől, a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget.

A valóság ennél jóval árnyaltabb, hiszen a tesztelt termékek közül sok esetben a Magyarországon értékesített volt a jobb minőségű, és több alkalommal nem is ugyanazt az árut hasonlították össze, ami elég vicces leírásokhoz is vezetett. Mindenesetre a témát felkarolták a környező országok, és Jean-Claude Juncker is fontos ügynek nevezte, amit komolyan ki kell vizsgálni, mert ő is azt gondolja, hogy nem létezhetnek másodlagos fogyasztók, akiknek silányabb terméket sóznak el a multik.

Orbán most Pozsonyban üdvözölte is az Európai Bizottság elnökének gondolatát: "Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk" - mondta a magyar miniszterelnök.

via MTI