2017. szeptember 15. 15:52

Pályázati támogatással összesen 5,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben, ilyen mértékű fejlesztésre a helyi intézmények történetében még nem volt példa - közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények (a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási kara, a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karának helyi képzési központja, a Pannon Egyetem mérnöki karának mechatronikai képzési és kutatási intézete) az épületek felújítására, kutatásfejlesztési innovációs programok indítására 4,4 milliárd  forint támogatást nyertek el. 
   
A folyamatban lévő pályázatok sikeres elbírálása esetén összesen 5,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg, amelyek a kutatást és az oktatást segítik majd. 
   
Hozzátette: a jelentkezők és a felvett diákok számának emelkedése is jól mutatja, hogy a zalaegerszegi képzések iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Zalaegerszegen mindhárom felsőoktatási intézményben sikerült megőrizni a stabil hallgatói létszámot: szeptemberben mintegy 1,2 ezer fiatal, köztük több mint 340 elsőéves kezdte meg a tanulmányait a zalai megyeszékhelyen. 
     
Balaicz Zoltán kitért arra is, hogy munkásszálló létesítésére a megyei jogú városok közül elsőként Zalaegerszeg nyerte el a támogatást. A 600 millió forintos beruházást az állam a maximálisan adható 360 millió forinttal támogatja, az önrészt a város biztosítja.

A kivitelezési munkák a tervek szerint jövőre kezdődnek el: az egykori ZÁÉV-munkásszállóból modern, a 21. század követelményeinek megfelelő, 162 férőhelyes létesítményt hoznak létre.  

A polgármester szólt arról is, hogy a Modern városok program keretében uszodafejlesztésre 5,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város.

További 845 millió forintotot az intermodális közösségi közlekedési csomópont, 300 millió forintot pedig a logisztikai központ és konténerterminál előkészítésére és tervezésére fordíthatnak - sorolta a városvezető.
 
MTI