2017. augusztus 21. 08:40

Három nagy német alapkezelő döntött úgy, hogy a kartellgyanú miatt elhatárolódik a giga-autómárkáktól.

A kartellügy kirobbanása miatt három nagy alapkezelő megtiltotta egyes alapjainak, hogy tartsák a BMW, a Volkswagen, a Porsche és a Daimler papírjait, írja a Financial Times nyomán a Portfolio.

A Union Investment, az Erste és az Acadian alapkezelő volt az, amely fellépett a kartellgyanús cégek ellen. A Union Investment, mely több mint 300 milliárd eurós kezelt vagyonnal Németország harmadik legnagyobb alapkezelője, augusztusban kitiltotta a Daimler-részvényeket több, összesen 30 milliárd eurót kezelő alapjából. Náluk a Volkswagen-részvényeket már korábban kitiltották. Az Erste és az Acadian alapkezelő pedig minden olyan alapjuk számára megtiltotta a német autógyártók részvényeinek vásárlását, amelyek környezet- és társadalomtudatosan fektetnek be.

Júliusban merült fel a gyanú, hogy Németország öt vezető autógyártója, a Volkswagen, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler a kilencvenes évek óta több mint 60 munkacsoportban, 200-nál is több munkatárs részvételével egyeztetett titokban technológiai és beszállítói ügyekről, és a gyártási költségekről, hogy kiiktassák a versenyt. Ha beigazoldóik a gyanú, ez lehet a német gazdaság történetének legnagyobb kartellbotránya.

mfor.hu