2017. november 14. 14:07

A fővárossal már elindultak a tárgyalások.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Jövő évi 10 százalékos tarifaemelésre tett javaslatot a fővárosnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - hangzott el a Taxis Expo sajtótájékoztatóján. A kérést már eljuttatták a hivatalnak, a tárgyalások elkezdődtek, a megállapodásra az év végéig szeretne sort keríteni a BKIK - mondta Dudás Zoltán, a kamara VI. közlekedési osztályának vezetője. (Cikkünk az előzményekről itt olvasható.)

Kérdésünkre elmondta, hogy a 10 százalék megfelelő mérték az elmúlt években tapasztalt költségnövekedés fedezetére. A taxis tarifa hatósági áras, vagyis az önkormányzat határozza meg, hogy mennyit kérhetnek az utastól a fuvar során. Ez jelenleg 280 forint kilométerenként (amire rájön a 450 forintos alapdíj, valamint a percenkénti 70 forintos várakozási díj, ha szükség van rá).

Dudás szerint a hatósági áras szabályozás megfelelő piacszabályozó eszköz, az utasok igénylik, ezért nem gondolkodnak a megváltoztatásán, vagyis a visszatérésen a klasszikus piaci ármegállapításhoz.

Az eseményen - a tervekkel ellentétben - végül nem jelentek meg a főváros képviselői. Pedig érdekes lett volna meghallgatni a véleményüket a kérelemről. Jelen volt viszont Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki az erre vonatkozó felvetésekre hangsúlyozta, hogy az árszabályozás nem a kormány, hanem a főváros hatásköre.

A tarifaemelési kérelem elfogadását vélhetően befolyásolja, hogy jövőre országgyűlési választást tartanak. Az erre vonatkozó kérdésünkre Dudás kifejtette, hogy a döntéshozatali folyamat során ki fog derülni, a taxisok vagy a fővárosi polgárok szempontjai az erősebbek.

A Taxis Expo közönsége szerint azonban ha valamikor, akkor most van esély a kérelem befogadására. A folyosói beszélgetések arról szóltak, hogy jövőre ugyan országgyűlési választást tartanak, de 2019-ben önkormányzatit, ami sokkal inkább húsba vágó a városvezetés részére.

Baka F. Zoltán

mfor.hu