2017. október 11. 10:37

Immár 54 civil szervezet szerepel a külföldről támogatottak listáján. Az első megjelenés óta 22-vel bővült a megbélyegzett civilek listája.

A civiltörvény értelmében külföldről támogatottnak minősülő szervezetek listája augusztus végén lett nyilvános, akkor még 32 szervezetet lehetett megtalálni rajta. Ez 1,5 hónap leforgása alatt 22-vel bővült, így már 54 civil szerveződés szerepel a kormány szégyenlistáján.

A civil szervezetek megbélyegzésére alkalmas civiltörvény július 1-jén lépett hatályba, ennek értelmében külföldről támogatottnak minősül az a szervezet, amely évente 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kap külföldről. A listára már az első percben felkerült többek között a Rex Kutyaotthon, a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány és az SOS - Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa.

Az azóta eltelt hetekben újabb ismert nevekkel bővülhetett a kormány szégyenlistája. A Magyar Vöröskereszt talán az elsők között vállalta fel, hogy a civiltörvény értelmében külföldről támogatott szervezetnek minősül, a listán azonban csak most jelentek meg.

Új szereplő a Johannita Segítő Szolgálat is, melynek 25 éves évfordulóján Soltész Miklós államtitkár is felszólalt és beszédében megköszönte az áldozatos munkájukat kiemelve a szervezet vezetői és a kormány közötti szoros együttműködés fontosságát. Megbélyegzett szervezet lett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is, mely fő célja az élelmiszerfeleslegek eljuttatása a nélkülözőkhöz. A listára kerülés hátterében minden bizonnyal az áll, hogy teljes jogú tagja az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének.

A kormány Soros elleni hadjáratából kiindulva nem okoz meglepetést, hogy a CEU fenntartója, a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítvány is a listára került. Soroshoz kapcsolódó múlttal rendelkezik egy másik új szereplő is, a Nonprofit Információs és Oktatási Központ Alapítvány, mely 1995 végén együttműködést kötött a Soros Alapítvánnyal. Utóbbi ennek értelmében a NIOK keretei közt valósított meg a nonprofit szféra fejlesztésére célzott operatív programját.

Külföldről támogatott szervezet lett még többek között a hátrányos helyzetű térségek tehetséggondozásával, művészeti képzéssel foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány is, mely 2 évvel ezelőtt a Buda-Cash botrány egyik áldozataként került a hírek központjába, az alapítványnak ugyanis az összes pénze bent ragadt a zárolt számlákon.

A teljes listát ITT érheti el.

Székely Sarolta
mfor.hu