2019. május 31. 18:21

A tavalyi évet negatív saját tőkével zárták, amit jogszabályi kötelezettségek miatt idén rendezniük kell.

Mészáros Lőrinc más cégei mellett a gigantikus vasúti beruházással összefüggésbe hozott RM International Zrt. is leadta beszámolóját a tavalyi évről. A dokumentumok arró árulkodnak, hogy a 750 milliárd forint beruházással készülő Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésére kínai partnercégek társaságában alkalmasnak talált Mészáros-érdekeltség sürgős tőkerendezésre szorult, mert a tavalyi évet -173 millió forintos saját tőkével zárták.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A projektcéget nyilvánvalóan egy nagy feladat végrehajtására hozták létre 2017 végén. Ennek megfelelően addig nincs érdemi aktivitás a vállalkozásban, amíg az a bizonyos projekt a megvalósítás fázisába nem ér. A hírek szerint ez a projekt a kínai finanszírozással és vállalkozások bevonásával tervezett észak-déli irányú közép-európai vasúti beruházás lesz, s mint arról az index.hu áprilisban beszámolt, a munkában szerepet kap az RM International is.

Ennek a cégnek két tulajdonosa van, mindkettő kapcsolódik a nemzet gázszerelőjéhez, Mészáros Lőrinchez. Az R-Kord számára nem ismeretlenek a vasútépítési munkák, és a Mészáros és Mészáros Kft. - melynek tulajdonosi háttere nem szorul magyarázatra - is látott már közelről építkezést.

Ahogy az az ilyen cégeknél lenni szokott, addig nincs érdemi elkönyvelni való, amíg be nem esik a várt megbízás. Ennek megfelelően 2018-ban nem volt árbevétele az RM-nek, viszont valami mozgás azért volt a cég háza táján, elkezdődhetett a felkészülés, mert a befektetett eszközök állománya nőni kezdett. A pénz az iroda kialakítására, berendezésére ment el a beszámolóhoz készült kiegészítő melléklet szerint. Vagyis kiadásai voltak a társaságnak, miközben bevétele az értékesítésből nem származott (ugyanakkor a tulajdonosok tagi kölcsönt nyújtottak az előző év végén, 281,6 millió forint összegben a cégnek). Ennek pedig nem lehetett más eredménye, minthogy a tőkét fogyasztották el: a cég saját tőkéje 2018 végén -173 115 000 forint volt.

Ez márpedig nem maradhat így, és ezzel a cégnél is tisztában vannak. A kiegészítő mellékletben le is írják, hogy ez az állapot nem felel meg a törvényi előírásoknak. Ezért a társaság tulajdonosai 2019. évben megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a saját tőkét rendezzék - áll a kiegészítő mellékletben. Erre a kötelezettségre a cég könyvvizsgálója is felhívja a figyelmet a csatolt jelentésében, jelezve, hogy a saját tőke összege negatív, "ezáltal kisebb, mint a 2013. évi V. törvényben („Ptk.”) a Társaságra vonatkozó társasági formára előírt minimális alaptőke összege".

A negatív tőke ugyan rosszul mutat, ráadásul pont akkor, amikor egy brutális összegű beruházásban való részvételre választották ki az RM-et, de aggódnunk azért nem kell, a tőkét rendezik - ha már meg nem tették -, és a cég képes lesz egyenjogú félként kivenni részét a munkából a konzorcium részeként.

Van még egy dokumentum, amely része a beszámolónak: a cég idén február végi közgyűlésének jegyzőkönyve. Ebből kiderül hogy a 2018-as évi -178 103 000 forintos mérleg szerinti - vagyis adózott - eredményt az eredménytartalékba helyezik.

 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.