Valójában 11,8 százalékos a magyar munkanélküliség?


Hiába folyamatosan javuló statisztika, ha a teljes képet vizsgáljuk, a regisztráltnál jóval nagyobb munkanélküliség látszik.

Hónapok - sőt, lassan már évek óta - folyamatosan javul a munkaerőpiac helyzete Magyarországon újabb és újabb történelmi rekordokat elérve. Igaz, gyakran fogalmazódnak meg kritikák is a kialakult helyzettel kapcsolatban, főként a közfoglalkoztatási programok miatt. A benne résztvevőknek ugyanis csak egy kis hányada tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, nagyon nagy a bent ragadás veszélye, arról nem is beszélve, hogy az elvégzendő munka jellege jó, ha minimális hozzáadott értékkel bír a gazdasági teljesítmény szempontjából.

Kapcsolódó:
Csak politikai lózug a teljes foglalkoztatás?

A munkanélküliség szempontjából három csoportot különböztethetünk meg a statisztika alapján:

  • vannak a hivatalosan munkanélküliek,
  • az állami közfoglalkoztatási programban résztvevők,
  • illetve a potenciális munkaerő-tartalék.
Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

Utóbbiak olyan személyek, akik dolgozni szeretnének, viszont nem állnak rendelkezésre jelenleg, vagy nem is keresnek munkát (például a lehetőségek hiánya, esetleg kiábrándultság miatt). Őket a statisztika munkavégzésre irányuló szándékuk ellenére a gazdaságilag inaktívak között szerepelteti. Vagyis egyszerűen megfogalmazva ők egyfajta mozgósítható tartalékot jelenthetnek a munkaerőpiac számára.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a harmadik negyedév végén

  • 226 ezer munkanélküli volt,
  • 119 ezer olyan személy, aki dolgozna, de nem keres munkát,
  • 6 ezer olyan, aki dolgozna, de nem áll jelenleg rendelkezésre,
  • és mellettük volt még 211 ezer közmunkás.

Vagyis összesen 562 ezer olyan személy, aki elméletileg az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedve érdemben hozzájárulhatna mind a statisztika javulásához, mind pedig a gazdaság teljesítményéhez.

Ebből pedig egyenesen következik az is, hogy a statisztika szerinti 4,9 százalékos munkanélküliségi ráta helyett 11,8 százalékosról beszélhetnénk.

Vagyis több mint a duplája lenne a valós magyar munkanélküliség?


mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.