Gyorstalpalók menthetik meg az IT-szektort?


Noha számos ágazatban egyre fenyegetőbb problémát jelent a munkaerőhiány, az IT-szektor egyedülálló és innovatív módon reagált a kialakult helyzetre.

Magyarországon jelenleg sok területen munkaerőhiány van kezdve a kereskedelemtől a vendéglátásig. Miközben itt a hírekből kiindulva állandósulni látszik a helyzet, addig az egyik - munkaerőhiány szempontjából kiemelkedő - ágazatban innovatív megoldással kezelik a problémát. Az egyik legsúlyosabb helyzet az informatikai szektorban alakult ki, ahol az állások 3,5 százalékát nem tudják betölteni a cégek. Egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben 22 ezer informatikus végzettségű dolgozót tudtak volna felvenni, ha lett volna, aki betöltse a meghirdetett pozíciókat. A helyzet ráadásul csak egyre rosszabb lesz, hiszen ma Európában 600-700 ezer fős hiány van szoftverfejlesztőből, és ez 2020-ra egy uniós kutatás alapján 900 ezerre nő.

A probléma megoldását magáncégek is kezükbe vették, ahelyett, hogy a piac a kormányra várna: intenzív képzésekkel igyekeznek orvosolni a kialakult helyzetet, melyek iránt úgy tűnik, egyre nagyobb az érdeklődés is. Már ugyanis nemcsak a felsőoktatási képzéseiket félbehagyók, vagy érettségizettek választják a gyorstalpalókat, hanem pályaelhagyó diplomások is - derül ki a Codecool informatikai szakoktató cég felméréséből. Míg a most végzetteknek csak harmada volt diplomás, a képzésnek most nekivágók immár fele került ki olyanok közül, akik felsőoktatásban végeztek, és akár már egy jó néhány éves stabil egzisztenciát adnak fel.

A piacon elérhető képzések között akad 4 és 18 hónapos is, ám mindkettőnek ugyanaz a célja: a cégek informatikus iránti munkaerőigényét kielégíteni, illetve megakadályozni a helyzet további súlyosbodását. Igaz, ezeknek az ára is megvan, a Codecool 18 hónapos képzéséért 1,497 millió forintot kell kifizetni Budapesten, Miskolcon 1,297-et, a Green Fox Academy 4 hónaposáért pedig 1,29 millió + áfát, tehát 1,64 milliót. Előtörlesztés esetén azonban kedvezményes ár él: 990 ezer forint+áfa (bruttó 1,25 millió forint) Utóbbi újítása, hogy a képzési idő után is van lehetőség a díj törlesztésére, ekkor a végzés utáni harmadik hónapban kell elkezdeni a fizetést és havonta 71 666 forint +áfát, vagyis 91 015 forintot kell törleszteni.

Bár ez első ránézésre tetemes összegnek tűnik, a képzések után minimum 220 ezer forintos fizetést "garantálnak". A Green Fox Academy esetében a partnereiktől érkező állásajánlatok közül egyet köteles elfogadni a frissen végzett, ha legalább havi nettó 220 ezres bérezést kínál és Budapesten vagy Pest megyében van. A piacon azonban általában ennél jóval magasabb fizetés érhető el.

A gyorstalpalók sorához csatlakozott nemrég a Training360 Yellowroad képzése is, mely 4 hónapos kurzussal áll csatasorba. Ebből egy hónap az alapképzés majd három hónap szakosodás következik Java, Frontend és C# irányokba. A képzés értéke a piaci viszonyoknak megfelelő, vagyis 1,5 millió forint, ezt azonban nem kell kifizetni. Ingyen ebéd persze nincsen, a képzést követő 4 hónapban kizárólag a partnercégek egyikéhez lehet leszerződni.

A gyorstalpalók esetében nincsenek előzetes követelmények, nem kell matektudás, és a bölcsészdiploma sem kizáró ok, hiszen minden esetben többfordulós felvételi folyamat van.  Ennek során angol és magyar nyelvű teszteken, személyes illetve telefonos interjúkon, csoportos szimuláción kell részt vennie a jelentkezőnek. A feladatok közös célja, hogy kiderítsék a jelentkező mennyire alkalmas fejlesztőnek, a leginkább megfelelő személyek kiválasztása nagyobb garanciát is nyújt a képzés utáni elhelyezkedésre.

Bár a 4 hónapos képzési idő is rövid lehet egyesek szerint, akad még ennél is gyorsabb gyorstalpaló. A MOME művészeti egyetem lévén elindította a saját informatikai képzését, a MOME Code-ot. Itt 9 hetes képzés keretében frontend fejlesztőket képeznek, vagyis olyan informatikusokat, akik weboldalak, felhasználói felületek megjelenítésén dolgoznak. Így pedig már nem is áll annyira távol egymástól a művészet és az informatika területe, és érthetővé válik a rövid képzési idő is. Specifikus képzést nyújtanak. A kurzus azoknak szól, akik grafikai és design vonalon mozognak. 

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.