Ezt nagyon benézték Matolcsyék?


Szinte az egész év folyamán gyanítani lehetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank talán túlzottan is optimista a 2016-os gazdasági növekedést illetően. Ez mára szinte teljesen be is bizonyosodott.

Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy 2016-ban a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazítva "mindössze" 1,8 százalékkal növekedett. Ez amellett, hogy a nagyobb elemzők várakozását is alulmúlta, azt is jelenti, hogy az ex-nemzetgazdasági miniszter által vezetett jegybank csúnyán mellé lőhetett. Az MNB elemzői részlege ugyanis egész évben kitartott a 2,8 százalékos növekedési prognózisa mellett, ami a tényadatnál 1 százalékponttal magasabb.

Az MNB mellett a kormány és a hozzá igen közel álló Századvég Gazdaságkutató is egyaránt 2,1 százalékos növekedést várt 2016-ra, de megegyező véleményen volt az Európai Bizottság is.

Ráadásul az MNB annak ellenére tartott ki sziklaszilárdan prognózisa mellett, hogy a negyedéves GDP-adatok rendre gyengeséget mutattak.

Rövid tőmondatokban felidézzük, hogyan is látták a jegybanknál a gazdaság várható teljesítményét.

2016 I. negyedév - Ebből még bármi lehet
A növekedés mértéke: 1,4 százalék
Az inflációs jelentésben így fogalmaztak:

"A Monetáris Tanács megítélése szerint az MNB Növekedéstámogató Programja, a lakásépítéseket ösztönző és az EU-források ütemes lehívását segítő kormányzati intézkedések által elérhetővé válik a 3 százalék körüli növekedés fenntartása."

2016 I-II. negyedév - Megjelentek a felhők
A növekedés mértéke: 1,8 százalék
Matolcsyék így látták az évet:

"A magyar gazdaság év eleji átmeneti lassulását követően a gazdasági növekedés érdemi élénkülésére számítunk."

2016 I-III. negyedév - Ezek már sötét felhők
A növekedés mértéke: 1,9 százalék
Matolcsyék kitartóak, pedig kisebb csoda kellene:

"2016 második felében folytatódik a hazai gazdaság dinamikus bővülése."

2016 I-IV. negyedév - Ezt már elengedték
A növekedés mértéke: 1,8 százalék

"Előrejelzésünkben az idei év végétől a gazdasági teljesítmény újbóli élénkülésére számítunk."

A jegybank ebből a helyzetből már csak a KSH segítségével tudna szépíteni, viszont ahhoz, hogy a tényadat közelítsen a 2,8 százalékhoz, jelentős revíziót kellene végrehajtania.

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.