Sok banki dolgozó bánkódhat Európa-szerte


Létszámleépítéssel kompenzálhatják az európai bankok a szigorodó jogszabályi környezet, a gyenge gazdasági növekedés és a technológiai újítások miatti bevételkiesésüket 2016-ban - vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett befektetők és elemzők.

Június óta 130 ezer embert elbocsátását jelentette be a tíz legnagyobb bank Európában. A Rabobank volt a legutóbbi pénzintézet, amely megválik alkalmazottai egy részétől, a holland bank 9000 dolgozót bocsát el.

2013-2014 során ennél kevesebb, 78 ezer embert, az alkalmazottak 4,1 százalékát bocsátottak el Európa 18 legnagyobb bankjától. Ez az arány jóval kisebb, mint az Egyesült Államokban, ahol a hat legnagyobb bank munkatársainak 7,3 százalékától vált meg. A 2008-as globális pénzügyi válság felelőseinek továbbra is vezekelniük kell, és csökkenteniük mérlegüket - vélekedett egy alapkezelő szakértője.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi tanulmányában - amelyben világszerte 300 nagy bankot vizsgáltak - arra is rámutattak: az euróövezetben a bankok mindössze 30 százalékának volt olyan szerkezete, amely "elfogadható" megtérülési rátával bírt, szemben az Egyesült Államokkal, ahol 80 százalékos ez az arány.

Az amerikai bankok nagyrészt "megtették, ami kellett" a jövedelmezőség helyreállítására és most felszállóágban vannak - vélte egy elemző. Más bankok, például a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Barclays nem cselekedtek azonnal, majd végül rájöttek, hogy a piac nem fogja megmenteni őket, és alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk.

A technológiai fejlődés és az automatizáció is hozzájárul ahhoz, hogy a lakossági bankoknak kevesebb alkalmazottra lesz szükségük a jövőben szakértők szerint. Az UniCredit csoport 2018-ig 1,2 milliárd eurót fordít működésének digitalizálására. Szervezeti felépítését a vezetői szintek csökkentésével és a leánybankok részvényesi struktúrájának átalakításával kívánja egyszerűsíteni - számolt be korábban a pénzintézet.

A bankok életét a gyengélkedő gazdasági helyzet is nehezíti Európában, ahol - a nemrég bejelentett amerikai kamatemeléssel ellentétben - az Európai Központi Bank inkább a monetáris lazítást szorgalmazza, amely azonban csökkenti a bankok egy fontos bevételét, a kamatrésből származó jövedelmet.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.