Temérdek TAO-pénz ömlik Seszták miniszter városi focijába


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Hirtelen rengetegen figyelhettek fel a fejlesztési miniszter városának másodosztályú fociklubjára, hiszen idén közel tízszer több TAO-pénzt kaphat, mint tavaly. Ezzel óriási lépést tettek ahhoz, hogy Felcsút 2-vé váljanak.

Egyre jobban megy a kisvárdai Várda Sport Egyesületnek, főleg, ami a látványcsapat-sport támogatásból származó bevételek illeti. 2013-ban még alig több mint 33 millió forint TAO-ban részesült az egyesület, ami 2014-ben 135 millióra ugrott. A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján található adatok szerint idén

1,26 milliárd forint folyhat be a másodosztályú fociklubot működtető egyesület kasszájába, ami közel tízszeres (!) növekedést jelent.

Ezzel az összeggel pedig már lassan felcsúti magasságokba emelkedik Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának klubja.

Ha EU-forrásokra pályázna, segítünk!

Noha egyelőre még csak jóváhagyott összegekről beszélünk, abban az esetben, ha az utolsó fillérig kifizetésre kerülne ez a TAO-támogatás, akkor igazán elitklubba kerülne a kisvárdai egyesület. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanis nagyon kevesen részesülnek ekkora TAO-támogatásban. Sőt! A rendszer 2011-es indulása óta a felcsúti focialapítvány mellett mindössze egyetlen klub volt az, amelyiknek lehetősége lett volna egymilliárd forintnál is többhöz jutni, ám végül nem hívták le a teljes összeget, annak csak töredékét. Ez az egyesület pedig a Szeged 2011 Sportszolgáltató és Labdarúgó Kft. volt 2014-ben.

szerk: az MLSZ adatai alapján A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány részére idén jóváhagyott támogatási összeg egyelőre nem ismert, az ugyanis "Feldolgozás alatt" áll még. 

Mivel egyelőre csak a jóváhagyott támogatási összeg ismert, sem az egyesület, sem pedig a város honlapján nem találtunk plusz információkat. Megkérdeztük a Várda Sport Egyesületet, hogy pontosan milyen fejlesztésekre fordítanák ezt az 1,26 milliárd forintot, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük. Természetesen amit megkapjuk, frissítjük vele az anyagot.

A felcsúti miniaréna!

Azt azonban sejteni lehet, hogy jelentős fejlesztések és beruházások indulhatnak el a 16 ezer fős kisvárosban, mivel az Európa Liga-selejtezők megrendezésére is alkalmas új, fedett stadion költségvetési pénzből készül. Először csupán 200 milliós keretet különítettek el erre a célra, aztán egy tavaly októberi Magyar Közlönyben megjelent határozat további 800 millióval toldotta meg az előirányzatot, így egymilliárdos stadiont kap a másodosztályba idén feljutott gárda. A kérdés ezek után már csak az lesz, hogy ez az 1,26 milliárd mégis mire megy majd el.

Nagy pénz kis focira

A Magyar Labdarúgó Szövetség oldalán elérhető adatbázis szerint a kisvárdai egyesület mögött a második legtöbb támogatást egyelőre a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft-nek hagytak jóvá. 357,2 millió forintot, ami 60 százalékkal több a 2014-esnél, igaz, akkor a jóváhagyott 223 millió forintból csupán 191 milliót hívtak le. Ezt követően több ismertebb akadémia és fociklub található a listán 200 milliónál nagyobb támogatási összeggel.Néhány említésre méltó is akad azért még a lista élvonalában.

szerk: az MLSZ adatbázisa még koránt sem teljes, sok esetben hiánypótlásra várnak, vagy éppen feldolgozás alatt van a kérelem. 

Így például a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány, melynek 150 milliót hagytak jóvá a 2014-es 97 milió forint után. Az eset érdekessége abban rejlik, hogy ide kötődik Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki nem túl régen éppen a sportban megjelenő állami pénzek ellen nyilatkozott. Bár a TAO a kormányzati nyilatkozatok alapján nem közpénz, ez az állítás mégsem állja meg a helyét, tekintve, hogy ezek az összegek a költségvetés társasági adó soráról hiányoznak.

A kevésbé ismert Maros-menti Utánpórlás Futball Clubnak 139,7 millió forintot hagytak jóvá a 2014-es 2,4 millió forint után. A gárda jelenleg a megye I-ben játszik, és a Makó honlapján található 2015 áprilisi dokumentum alapján egy 19,5x19,5 méteres öltözőt szeretnének építeni, melynek tetejére egy 400 méteres fedett lelátót terveznek. Ehhez a TAO-pénz mellett 60 milliós vissza nem térítendő önkormányzati támogatást is szeretnének.

Hasonló nagyságrendű összeget kaphat a Hajdúböszörményi Torna Egylet is, 136 millió forintot, a Nagykanizsai Utánpótlás Labdarúgó Egyesület, 134-et. Előbbi 2014-ben 124 milliós TAO-pénzt használt fel, míg utóbbi mindössze 37-et.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.