Ez a gond: már csak ketten versenyeznek egy állásért


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Az elmúlt időszakban egyre súlyosbodó problémának nevezik többen több helyen is a hazai szakemberhiányt. Megmutatjuk, hogy és miért vált ekkora problémává, hiszen 5 éve még 7 munkanélküli jutott egy üres álláshelyre, ma ez a szám már csak 2.

A fokozódó magyar szakemberhiánnyal kapcsolatban legutóbb a Continental igazgatója fejtette ki a véleményét, miszerint Magyarországon a piac egyre gyorsabban "szívja fel" a mérnököket, és egyre kevesebb a kétkezi munkás.

Azt, hogy a szakemberek hiánya egyre égetőbb problémát jelent a beruházó, bővítő cégeknek és úgy általában a munkaerőpiacnak, a statisztikák is tökéletesen visszatükrözik. Mivel adatok hiányában azt nem tudtuk kifejezetten megvizsgálni, hogy hány mérnök, hegesztő, vagy akár esztergályos végzettségű személy van munka nélkül, a TEOR számok szerinti besorolásra hagyatkoztunk. Tehát megnéztük, hogyan alakult a munkanélküli gépkezelők, összeszerelők, járművezetők létszáma 2011 elsős és 2015 harmadik negyedéve között, illetve ugyanezen időszakban az ipari és építőipari foglalkozású munkanélküliekre is készítettünk egy idősort.

Közel 5 év leforgása alatt a gépkezelők, összeszerelők és járművezetők között a munkanélküliek száma megfeleződött. Míg 2011 első negyedévében még 60,6 ezren voltak, 2015 harmadik negyedévére 31,7 ezerre mérséklődött a létszám. A munkanélküliek számának csökkenésében természetesen vitathatatlan szerepe volt a válság után fokozatosan javuló munkaerőpiacnak, illetve a foglalkoztatáspolitika gyökeres átalakításának is, nevezetesen a felpörgetett közfoglalkoztatásnak. Az ebben résztvevő munkanélkülieket már a foglalkoztatottak közé sorolja a statisztika.

Sokkal érdekesebb folyamatok rajzolódnak ki akkor, ha a munkanélküliek számának alakulását összevetjük az üres álláshelyek számával. Ezt az ipari és építőipari foglalkoztatású munkanélküliek esetében tudtuk megtenni.

Ebben az ágazatban a munkanélküliek száma a vizsgált közel 5 évben még nagyobb csökkenést mutatott, hiszen 56 százalékkal zuhant a létszám. A 2011 első negyedévi 74,7 ezer után a tavalyi harmadik negyedévben 32,6 ezren voltak már csak. A létszám alakulásában a fent említett változások mellett a járműipar előretörése játszott nagy szerepet, és ahogy a Continental igazgatójának szavaiból is leszűrhető volt, a további fejlődéshez további szakemberek szükségesek. Ezekból pedig egyre nagyobb hiány van annak ellenére, hogy még a piacon elérhető több mint 30 ezer potenciális dolgozó. Természetesen hiába megegyező ágazatokról van szó, közel sem biztos, hogy a kereslet és a kínálat 100 százalékig fedi egymást.

Mindesetre, ha ágazatban lévő munkanélküliek számát összevetjük az üres álláshelyekével, bebizonyosodik a súlyosbodó munkaerőhiány. A munkanélküliek létszáma 2013 első negyedévétől kezdődően látványos csökkenésnek indult, amivel ellenkező irányú dinamikus változás egy évvel  később jelentkezett az üres álláshelyeknél. 2014 elejétől kezdődően ugyanis 35,5 százalékkal 15 124-re ugrott a betöltetlen pozíciók száma, amivel párhuzamosan ugyanezen időszak alatt a munkanélküliek negyedével lettek kevesebben az ipari és építőipari foglalkozásúak között.

Másként megfogalmazva, míg 2011 elején még közel 7 munkanélküli versengett egyetlen üres álláshelyért, ma már a 2-t közelíti ez a szám.

Tekintve, hogy tökéletes átfedés elképzelhetetlen a kereslet és a kínálat között, valamennyi üres álláshely és valamennyi munkanélküli mindig is lesz. A trend viszont megfordult az elmúlt pár évben, és amíg például 2011-ben és 2012-ben nagyjából párhuzamosan mozgott a két adatsor (a munkanélküliek csökkenésével az üres álláshelyek száma is csökkent), addig mára tökéletesen ellentétes irányú trendek alakultak ki. És ez a probléma, hiszen hiába szívja fel a piac a rendelkezésre álló munkanélkülieket, a betöltetlen állások száma tovább növekszik. Ez pedig már határozottan megerősíti a fokozódó munkaerőhiányt Magyarországon.

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Tetőzik az e-kereskedelem?Tetőzik az e-kereskedelem?

Közel 5,5 éve nem nőtt olyan alacsony mértékben az internetes boltok forgalma, mint idén augusztusban.

.
hirdetés
elrejt
 
.