Milliárdokkal zuhanhatott az MNB tartaléka szerdán


Bár a pontos adatra még közel 3 hetet várni kell, az elmúlt napok folyamatai alapján szinte biztosra vehető, hogy közel 3 milliárd euróval csappanhatott meg szerdán a jegybank tartaléka.

A Magyar Nemzeti Bank tartaléka a február végi 31,7 milliárd euróról 28,7 milliárdra zuhanhatott szerdán a devizahitelek forintosításához kapcsolódó lejáró swapügyletek miatt. Ez pedig majdnem 7 éves mélypontot jelentene, hiszen legutóbb ennél alacsonyabb szinten 2009 júniusában álltak a jegybanki tartalékok.

Az igen masszív méretű tartalékcsökkenés a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó devizaswap-tenderek lejáratával van kapcsolatban. Ugyan a tenderek eredményeit összefoglaló táblázatból nem derül ki, hogy 2016. március 16-ára, vagyis tegnapelőttre mekkora lejárat volt esedékes, de a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatai (lásd: 10 milliárd euróval csökkenhet a tartalék), illetve az MNB likviditási előrejelzése (március 16. és március 22.-e között 1087 milliárd forintos szűkülés) alapján is 3 milliárd eurós összegről lehet szó.

Márpedig ekkora összegű lejárat mind a jegybank nemzetközi tartalékait, mind a bankrendszer likviditását is érzékenyen érinti.

Az erőteljes likviditászűkülés érhető tetten abban, hogy március 16-án hirtelen majdnem kéthónapos csúcsra emelkedett az egynapos jegybanki betétek kamata. A március 11-i 1,34 százalék március 16-ára 2,17 százalék lett, aminél magasabb szintre legutóbb január 26-án volt példa. Ezzel párhuzamosan egyébként még az egy- és a kéthetes betétek kamata is megugrott: előbbi 1,36 százalékról 1,73-ra, utóbbi pedig 1,36-ról 1,51-re.

Ahogy a BMW látja a jövő autóját

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Csak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adósságaCsak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adóssága

Ahogy az a korábbi években is megszokott volt, úgy idén is megugrott januárban a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága.

.
hirdetés
elrejt
 
.