Hatalmasat nyer a minimálbér-emeléssel az állam


Noha idén egy hajszállal csökkent a személyi jövedelemadó mértéke, az elmúlt években történt változások az állam malmára hajtották a vizet.

Mint azt már tudjuk - és az érintettek tapasztalták is - a minimálbér összege idén bruttó 111 ezer forintra emelkedett a tavalyi 105 ezerről. Ez 5,7 százalékos emelés, aminél nagyobbra nagyon régen volt példa, nettóban pedig 7,3 százalékos pluszt jelent ez a 6000 forint. Kézhez ugyanis a korábbi 68 775 forint helyett már 73 815-öt kapnak azok, akik minimálbérre vannak bejelentve.

Az elmúlt pár évben - 2010 óta - összesen a bruttó bér 37 500 forinttal, vagyis 51 százalékkal emelkedett. Mivel azonban az adózás terén is voltak jelentős változások, a nettó emiatt eltérő mértékben változott. Egyrészt kivezették ugyanis az alacsonyabb keresetűeknek könnyebbséget jelentő adójóváírást, másrészt a személyi jövedelemadó kulcsa is módosult. A minimálbéresek vonatkozásában először 17-ről 16 százalékra, majd idén 15 százalékra csökkent. Mindezek eredményeként

a bruttó bér 51 százalékos növekedése mellett a nettó kereset csupán 13 579 forinttal, vagyis 22,5 százalékkal emelkedett 6 év alatt.

Míg 2010-ben egy minimálbéres 13 264 forintnyi adót fizetett a bruttó 73 500 forint után, addig idén ez már 37 185 forintot jelent a bruttó 111 ezerre. Egyszerűbben megfogalmazva, az adóterhelés a 2010-es 18 százalék után idén már 34 százalékot jelent.

Mivel a munkaadói járulékok területén ilyen drasztikus változások nem voltak, a munkáltató akárcsak 2010-ben, úgy idén is 28,5 százalékot fizet a dolgozója után a bruttó béren felül.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Az eddig részletezetteken miatt az adóváltozások eredményeként (vagyis a munkavállalói adófizetés növekedésének köszönhetően) az állam lett a legnagyobb nyertese az elmúlt évek minimálbéremeléseinek.

Mivel a dolgozó többet adózik az adójóváírás kivezetése miatt, az államkasszába egyetlen minimálbéres alkalmazott után a 2010-es 34 212 forint helyett idén már 68 820 forint jut adó és járulékok formájában. A növekedés mértéke 101,2 százalékos.

Vagyis míg a dolgozó a béremeléseknek köszönhetően 22,5 százalékkal vihet haza többet, addig az államkasszába 101,2 százalékkal több pénz folyik be.

Székely Sarolta
mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
hirdetés
Vagyonok olvadtak el az olajár miattVagyonok olvadtak el az olajár miatt

A gazdagok az elmúlt évben is gazdagabbak lettek, derült ki egy globális felmérésből.

.
hirdetés
elrejt
 
.