6p

A Konyhafőnök utolsó évada már Sárközi Ákos nélkül forgott, de Fördős Zéhez és Rácz Jenőhöz két új Michelin-csillagos séf is csatlakozott. Kaszás Kornél, a Babel Budapest étterem vezető séfje és Tóth Szilárd, a SALT étterem ügyvezetője és társtulajdonosa. Mi most annak néztünk utána, hogyan teljesítettek a cégeik 2024-ben.

Mindig sokan nézik a Konyhafőnök című produkciót az ott szereplő séfek vagy éppenséggel Fördős Zé személye, no és persze a civil és a VIP-versenyzők miatt. Ám az RTL konyhafőnökei a műsoron kívül is komoly üzleti tevékenységeket végeznek – nem is olyan rosszul.

Fördős Zé üzleti éve remekül alakult

Fördős Zé nevét meghallva nemcsak a Konyhafőnök, de sokaknak a Street Kitchen (SK) is egyből beugrik, hiszen egyszerű, jól elkészíthető, izgalmas recepteket kínálnak a főzni szeretőknek. A Street Kitchen hátországa Fördős Zé több mint 10 éves produkciós cége, a Lunchbox Produkciós Kft., amely 2024-ben is szépen termelt.

461 millió forintos forgalmat bonyolított le, amiből 71,5 milliós nyeresége lett. Ez a 2023-as közel 4 milliós veszteség után igazán remek eredmény.

A SK-birodalom másik vállalkozása, a 2021-ben alapított SK Sales House Kft. fő profilja egyelőre a szakácskönyv-kiadás. A 2023-as 810 millió forintos nettó árbevétel után tavaly szerényebb, de így is 629,5 milliós forgalmat produkált, ám a veszteség most itt érte el a gasztrobloggert. A korábbi 129,4 milliós profit helyett tavaly 10,8 milliós negatív egyenleggel zárta a cég az évet. Ebben közrejátszhat az is, hogy a vállalkozás rövid távú kötelezettségei igencsak megnőttek.

Fördős Zé remek évet zárt, idén először fesztivált is rendezett
Fördős Zé remek évet zárt, idén először fesztivált is rendezett
Fotó: RTL

Fördős Zé érdekeltsége a Szilvaház Produkciós Kft. is, ami nettó árbevelételével jócskán túlszárnyalta 2023-at. Korábbi 127 millió forintos forgalma 325,9 milliósra duzzadt, bár nyeresége kicsit karcsúbb lett: a korábbi 88 millió helyett 68,2 millió forint. Érdemes hozzátenni: hogy a Szilvaház nyeresége 2021-ben még csak 3,1 millió forint volt.

Most először egy Street Kitchen Fesztivált is szervezett Zé, ami június 20-22. között volt a Dürer Kertben. „Az ötvenedik évem felé közeledve is vágyom arra, hogy új dolgokba fogjak bele” – árult el a Meglepetés Magazinnak egy-két olyan dolgot, amiről ritkán beszél.

Rácz Jenő új céget alapított

A séf az alsóörsi Ypsylon Jacht Clubban nyitott éttermet május 29-én Gerendai Károllyal, ebben a szezonban már várják is a vendégeket az Y by RJ-ben, ahol Rácz Jenő azt ígéri, hogy jó minőségű, de megfizethető menzafogásokkal várja az odalátogatókat. A projektre tavaly áprilisban külön céget is bejegyeztek, a Costes Ypsylon Kft.-t. A vállalkozásnak értelemszerűen még nincsenek számai, de úgy tűnik, Rácz Jenőnek a Gerendai Károllyal való egykori találkozása igen gyümölcsöző, hiszen a Rumour Éttermet üzemeltető Costes BRJ Kft.-ben jó ideje résztulajdonosa a séf (a Costes Hungary mellett).

Rácz Jenő Balatonon is várja a vendégeket
Rácz Jenő Balatonon is várja a vendégeket
Fotó: Facebook

S ha már a Costes BRJ szóba került: a vállalkozás remek évet tudhat maga mögött. Ugyanis a korábbi 615 millió forintos nettó árbevételét sikerült 751,9 milliósra növelnie, amit a nyereség mértéke is követett: ugyanis a 2023-as profit 48,3 millióról 98 millióra hízott, azaz szinte megduplázódott.

A Konyhafőnök séfének másik, kizárólagos tulajdonában álló cége a Reaktor Tanácsadó Kft., melynek egy hajszálnyit szerényebben alakult a tavalyi éve. A 2023-as 98,4 milliós nettó árbevétel után tavaly 89 millió forintos forgalmat sikerült elérnie, nyeresége azonban ehhez mérten továbbra sem számottevő. 2022-ben még 70,3 millió, 2023-ban 9,6 millió, tavaly pedig már csak 464 ezer forintot könyvelhetett el tiszta profitként a vállalkozásból Rácz Jenő. Minden bizonnyal ebben közrejátszott az is, hogy rövid és hosszú lejáratú kötelezettségei kétségtelenül megnőttek.

A Konyhafőnök – aki az RTL műsorának köszönheti feleségét és kislányát – idén, 2025 májusában társtulajdonosként alapított egy új céget is, a RAVA Cookware Kft.-t, melynek fő tevékenysége bútor, világítási eszköz, edény, evőeszköz és egyéb háztartási cikk kiskereskedelme. 

Kaszás Kornél cukrászvállalkozásba fogott

A Konyhafőnök egyik új sztárséfe a Michelin-csillagos Kaszás Kornél, a Budapest Babel és a KIOSK executive sztárséfe, aki tavaly év végén indította el vállalkozását cukrász párjával, így érthető módon a cégnek még nincsenek értékelhető számai. Az eredetileg egyáltalán nem szakácsnak készülő séf korábban azt nyilatkozta, hogy még sosem dolgoztak együtt, viszont szenvedélyük közös az ételek iránt.

Kaszás Kornél a séfmunkái mellett a cukrászati vállalkozását is viszi
Kaszás Kornél a séfmunkái mellett a cukrászati vállalkozását is viszi
Fotó: RTL

A Nosalty-nak pedig így nyilatkozott: „Szeretek otthon főzni, de csak komfortkajákat szeretek készíteni, semmi többfogásos dolog. Nagyon szeretem a klasszikus magyar ételeket, illetve kitekinteni az ázsiai, vietnámi, kínai, thai, japán konyha világába, és emellett ki merem jelenteni, hogy a fő szakterületem a szendvicskészítés”.

Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos SALT étterem társtulajdonosa és séfe

Az északi konyhákból inspirálódó Salt – ahol fermentálnak, savanyítanak, eceteket és olajokat készítenek, de közben helyi vadvirágokat, gyógynövényeket és húsokat használnak fel – egyik tulajdonosa a Konyhafőnök zsűrijének másik újonnan debütált tagja.

Tóth Szilárdnak sokszor a skandináv konyha ad inspirációt
Tóth Szilárdnak sokszor a skandináv konyha ad inspirációt
Fotó: Youtube

Az éttermet működtető vállalkozás, a Nomád Vendéglátó és Szolgáltató Kft. tavaly hihetetlen nagy forgalomugrást követett el, az egy évvel korábbi 524,4 millió forintos nettó árbevételüket 735 milliósra növelték. Nyereségük nem követte a tendenciát – amely 15 millió forintról 4,7 millióra apadt –, erről minden bizonnyal a rövid távú kötelezettségeik növekedése tehet.

A séf a 2023-ban alapított, kenyér és pékáru profilú Salt Bakery Kft. társtulajdonosa is, amely még számokban még nem igazán talált magára, míg a 2021-ben alapított, kiskereskedelmi húskészítményekre szakosodott családi vállalkozásnak, a Szatmár Dry Cured Kft.-nek viszont szintén sikerült nőnie tavaly. Nettó árbevétele a korábbi 4,8 millió forintról 12 milliósra nőtt, és a korábbi 3,7 millió forintos veszteséget sikerült 737 ezres yereségbe fordítania. A Mátészalkáról indult Tóth Szilárd a mangalica és egyéb finomságok felfedezéséről a Forbes-nak beszélt korábban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!