Az akadémisták sehol, pedig csúcspénzt kap a nevelésükre a Felcsút


Székely SaroltaSzékely Sarolta
újságíró

Miközben nyáron a vezetőedző 12 játékost vásárolt a nemzeti bajnokságban szereplő felcsúti focicsapatban és kevesli a játszatható légiósok számát, az egyik legtöbb pénzt szakítja a felcsúti akadémia az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány történeténél szebbet kitalálni is nehezen lehetne a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Eredetileg a Videoton és a magyar labdarúgás utánpótlás bázisának megteremtését zászlajára tűző alapítvány elképesztő összegeket markol fel részben közpénzből a TAO által, részben pedig - az alapítvány kötődése révén - céges adományokból. Manapság pedig már ott járunk, hogy egész szezonokat játszik végig úgy a Puskás, hogy fiatalokat "csak nyomokban tartalmazhat" a csapat összetétele, a vezetőedző pedig - miután rengeteg játékost vetetett meg a szezon előtt - azért panaszkodik, mert kevés légióst küldhetnek pályára az MLSZ ajánlása alapján.

A pénz mégis számolatlanul ömlik a felcsúti rendszerbe. A rendelkezésre álló adatok alapján a TAO-rendszer 2011-es indulása óta 14 milliárd folyt a kasszába, jólelkű adományozó cégek pedig ugyanezen időszak alatt még 13 milliárd forintot toltak az alapítványba, ami hazai viszonylatban megközelíthetetlen anyagi bázist jelent.

Az 5 év alatt felmarkolt 27 milliárd forinthoz képest már már aprópénznek számít az akadémiai program keretén belül, az utánpótlás-neveléssel összefüggésben 2011-2015 között bezsebelt 989 millió forint (amivel kapcsolatban csak zárójelesen jegyezzük meg, hogy szintén a központi költségvetésből származó összegről van szó). Az összeg azonban rögtön más megvilágításba kerül, ha összevetjük a többi akadémia támogatottságával. Az MLSZ honlapján található adatok összesítése alapján ennél Magyarországon csak egy szervezet kapott több pénzt erre a célra: a Honvéd, egy hajszállal több mint egymilliárd forintot. A dobogó harmadik fokán az Illés Sport Alapítvány áll 973 millió forinttal.

Akadémiai program

A Nemzeti Együttműködés Programja kiemelt figyelmet szentel az egészséges életmód jegyében a sport szerepének fontosságára a társadalom különböző szféráiban, különösen a felnövekvő generációk tekintetében - olvasható az MLSZ honlapján.

A támogatás összegének rendeltetésszerű felhasználásával jelentős lépés tehető annak érdekében, hogy

  • kiemelt utánpótlás-nevelési központok akadémiai rendszerű fejlesztése, ezáltal azt uniós szinten is szorgalmazott sportolói életpálya bevezetése a magyar sporttehetségek kiválasztása és nyomon követése megvalósuljon;
  • az utánpótlás-nevelés, kiemelten a legnagyobb tömegbázissal rendelkező labdarúgás sportág utánpótlás-nevelési rendszerében új alapokra helyezett utánpótlás-nevelési tevékenység a Magyar Labdarúgó Szövetség központi ellenőrzése és szakmai felügyelete mellett alapvetően strukturális megújításra kerülhessen, a sportági utánpótlás nevelésben a gyermekek folyamatos nyomon követése biztosítottá váljon, ezáltal a sportági eredményesség lehetősége kiszámíthatóvá váljon.

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. Forrását a magyar költségvetés biztosítja. Odaítéléséről minden naptári év elején a Magyar Labdarúgó Szövetség dönt a rendelkezésre álló keretek és a meghatározott irányelvek figyelembe vételével.

A felcsúti akadémiának eleinte még jobban ment, hiszen 2011-ben 255, 2012-ben pedig 200 millió forintot tudott felvenni a program keretén belül, majd évről évre fokozatosan csökkent az apanázs. Előbb 185, majd 175 millióra, 2015-ben pedig 174 milliót kaptak.

A Felcsúton felvett támogatás nagyságát az ott folyó szakmai munka alapján nekünk nem tisztünk megítélni, erre sokkal alkalmasabb a belga Double Pass vonatkozó vizsgálatának eredménye. A legutóbbi, tavalyi jelentésük szerint a legjobban a Debreceni Labdarúgó Akadémia működik, mely összesítésünk alapján "mindössze" 570 millió forint támogatásban részesült. Második helyre a már említett Illés Akadémia került, a 989 millióval támogatott Felcsút pedig a 6. helyet tudta megszerezni magának. Igaz, még ennél is szembeötlőbb a Bozsik Akadémia (Honvéd) helyezése, hiszen a több mint egymilliárdos támogatással a nem túl hízelgő 9. hely jutott számukra.

Mire költik el a pénzt?

Az akadémiai programban 6 fő kategóriát lehet meghatározni, amire a felvett támogatásokat elkölthetik:

  • infrastruktúra,
  • iskola, oktatás+orvosi rehabilitáció,
  • szakmai, személyi feltételek,
  • tehetségkutatás, kiválasztás,
  • versenyeztetés,
  • valamint informatikai fejlesztések.

A rendelkezésre álló adatok alapján a program révén felvett pénzek főként a személyi feltételek megteremtésére, személyi jellegű ráfordításokra, infrastruktúra, valamint létesítmények fejlesztésére, üzemeltetésére mennek el.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.