200 milliárdos fejlesztési terv Debrecenben


Soha nem látott fejlesztési program kezdődik Debrecenben: az Új főnix terv keretében több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban - közölte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere szerdán, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) szerint az új terv erénye, hogy Debrecen nemzetköz regionális vezető szerepének erősítése mellett kiemelten koncentrál a kisebb, a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő beruházásokra. Utóbbiak közül azt a májusban kezdődő útfejlesztési programot emelte ki.

Az Új főnix terv kiemelkedő jelentőségű eleme az a 15 milliárd forintos gazdaságfejlesztés, amely új ipari területek bevonásával, közművesítésével, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatásával, a program részét képező foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely létrejöttét biztosítja Debrecen és a régió számára - fűzte hozzá.

A polgármester szerint az Új főnix terv prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére, új bölcsőde és óvoda építésével, a nemzetköziiskola-program megvalósításával, a városban működő oktatási, nevelési intézmények energiahatékonyságot szem előtt tartó felújításával, amelyekre 10 milliárd forintos keretet biztosítanak.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

"A Zöld város programmal a városi intézmények jelentős részének környezettudatos felújításával és a megvalósítani tervezett e-mobilitás programmal jelentős lépést kívánunk tenni Debrecen környezeti értékeinek megóvása érdekében, az egészséges, élhető város feltételeinek megteremtéséért" - mondta Papp László.

Megjegyezte: a terv biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését. Külön fejlesztési területként tekint a város lakótelepeire, biztosítva ezáltal a helyenként évtizedes hiányosságok felszámolását, a közösségi terek, utak, parkolók felújítását. Folytatják a Nagyerdő-fejlesztési programot és jelentős forrásokat fordítanak a keleti és a déli városrész infrastrukturális fejlesztésére - ismertette. Papp László kiemelte: az Új főnix terv tartalmazza Debrecen történelmének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját.

Jelentősen megerősíti a város regionális közlekedési központ szerepét az új főpályaudvar felépítése (21 milliárdos támogatással), a várost átszelő vasútvonal teljes felújítása a dobozikerti és az apafai megállóhelyekkel, a szintbeli vasúti kereszteződések átépítése, a déli elkerülő út megépítése a repülőtér és a déli iparterület bekötésével, az M35-ös autópálya továbbépítése, a debreceni nemzetközi repülőtér fejlesztése, kétszer kétsávos közúti kapcsolat kiépítése Debrecen és Hajdúsámson között, a belvárosban a Sámsoni út felújítása - sorolta.

Ilyen lesz a debreceni főpályaudvar! 

Idén 8 milliárd forintnyi fejlesztést indítanak el Debrecen városi úthálózatának felújítása, fejlesztése céljával, ebből 2,1 milliárdot 52 utca nagyfelületű aszfaltozására, illetve 11 utca új burkolására fordítanak - fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy kerékpárutak építésére is 2,5 milliárd forintot fordít a város.

Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő az egyik legfontosabb beruházásnak a 17 milliárd forintból megvalósuló debreceni déli elkerülő szakasz megépítését nevezte, amely összeköttetést biztosít a 4-es és a 47-es út között, bekapcsolva a gyorsforgalmi úthálózatba a repülőteret és a déli ipari parkot.

A politikus megemlítette a Berettyóújfalut az országhatárral összekötő autópályát, amely mintegy 70 milliárd forintból 2018 év végére valósul meg, valamint az M35-ös autópálya ugyanakkorra elkészülő, 48 milliárdból megépülő Debrecen-Berettyóújfalu közötti szakaszát és az 541-es útnak a megyehatártól Debrecenig tartó kétszer kétsávosra szélesítését, amelyre 31 milliárdot költenek.

Pósán László arról is beszélt, hogy 2,3 milliárd forint hazai forrásból idén elkészül Berettyóújfalu déli elkerülő útszakasza, valamint a 4-es út Debrecen-Bocskaikert-Hajdúhadház, valamint Püspökladány belterületi szakaszának felújítása.

Papp László polgármester végezetül kiemelte: a korábbi integrált települési program és a Modern városok program debreceni elemeit integráló Új főnix terv azt jelzi, hogy "Debrecen a legnagyobb szeletet kapta a megyei jogú városok közül", és az ország második legnagyobb városa "megfelelő helyet kap a kormány, az ország fejlesztési elképzeléseiben".

MTI


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.