2p

Mintegy 600 tonnányi öntvényből készülnek el a majdani reaktortartályt alkotó részegységek a Roszatom szentpétervári gyárában.

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni. A jövőben ezekből az öntvényekből készülnek el a VVER-1200 reaktortartályt alkotó hengeres részegységek, köztük az alsó és felső csonkgyűrű, amelyeknek megmunkálása után, azokat összehegesztve jön létre a reaktortartály.

A kovácsolt részegységeket a szentpétervári gyárban készítik el, amely Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsoló üzeme. A részegységeket ezután speciális, nagy méretű alkatrészek gyártására alkalmas karusszel esztergagépeken munkálják meg.

Jelenleg a VVER-1200-as blokkokkal megvalósuló Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a résfal építése, folyamatban vannak a talajerősítési munkálatok a majdani 5. blokk területén, 2024 végére tervezzük az első adag beton beöntését az alaptestbe, ami az atomerőmű építésének kulcsfontosságú eseménye. Ezzel párhuzamosan a leendő atomerőmű fő berendezéseinek gyártási munkálatai folynak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!