4p

Magas foglalkoztatottság mellett kicsit emelkedett a munkanélküliség is, ami azt mutatja, egy kevés tartalék van még a munkaerőpiacon. Kérdés, a bérnövekedést mikor lehet annyira visszafogni, hogy elérhető legyen az inflációs cél.

Feszesnek, de stabilnak minősítik a magyar munkaerőpiacot a különböző elemzők. Mint arról lapunk reggel beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint 2023 decemberében a foglalkoztatottak száma 4 millió 723 ezer fő, a munkanélküliek száma 207 ezer fő volt. A tavalyi év egészét tekintve a foglalkoztatottak átlagos száma 4 millió 724 ezer főt, míg a munkanélküliek száma az évben átlagosan 203 ezer főt tett ki.

Az elemzők egyöntetű véleménye, hogy bár például az energiaválság indokolta volna a munkaerőpiaci számok romlását,

a beruházások termelőre fordulása munkaerő-keresletet teremtett.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője ehhez azt fűzte hozzá, hogy habár a munkaerőhiány a belső kereslet mérséklődése miatt enyhült, több ágazatban is fennmaradt, így az állásvesztettek újra el tudtak helyezkedni. Hozzá hasonló véleményt fogalmazott meg Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő makrogazdasági elemzője, aki szerint az állásukat vesztett munkavállalók viszonylag könnyen el tudtak máshol helyezkedni, vagy pedig a cégek kétszer is meggondolták a munkavállalók elbocsátását.

A munkanélküliségi ráta emelkedésének ügyében is konszenzus mutatkozik az elemzők részéről. Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője úgy véli, ennek oka az inaktivitásból a munkaerőpiacra visszatérők számának növekedése. Ugyanezen a véleményen van Regős Gábor, valamint Molnár Dániel is, utóbbi azt is hozzáteszi,

„az aktívak számának növekedését a megélhetési költségek emelkedése indokolta a magas infláció nyomán”,

de megjegyzi azt is, ez „növeli a bevonható munkaerő-tartalék mértékét, amely támogatja a gazdasági kilábalást”.

Molnár viszont azt is hangsúlyozza, a demográfiai folyamatok miatt a munkaerőpiac kínálati oldala korlátos, ami növelheti a munkaerőhiányt. Ennek viszont pozitív hatása lehet a bérezési folyamatokra, azon keresztül pedig a belső keresletre, támogatva a gazdaság bővülését – írja az elemző. Ehhez hasonló álláspontot képvisel Regős Gábor, aki szerint kevés tartalék van a munkaerőpiacon. Az ebből következő feszes munkaerőpiac fenntartását fontos tényezőnek nevezi, hiszen – mint fogalmaz –

„ez nagyban elősegítheti azt, hogy verseny legyen a munkaerőért, azaz a bérszint emelkedni tudjon”.

A bérszínvonalra megjegyzést tett Horváth András is, aki rámutat, a 14,1 százalékos novemberi átlagbér-emelkedés „az inflációs környezetre való reagálást és a feszes munkaerőpiacot jelzi”. Ám azt is hozzáteszi, a versenyszférában a béremelkedés csak 13,3 százalék volt, aminek okaként azt jelöli meg, hogy „ebben az üzleti évben a bónuszfizetések mértéke elmarad a korábbi évétől”.

Az elemzők úgy vélik, a mostani jó munkaerőpiaci állapotok fennmaradnak az idei év egészére. Regős és Molnár szerint is kis mértékben tovább „bővülhet”, illetve „emelkedhet”, míg Horváth úgy látja, „fennmaradhat” a munkaerőpiacilag aktívak között a közel teljes foglalkoztatottság. Utóbbi ugyanakkor arra is választ vár,

mikor tudnak „az ár-bér spirál magasabb szinten történő beragadását valószínűleg sikeresen megakadályozó jegybankok” olyan szintű hűtő hatást gyakorolni a munkaerőpiaci folyamatokra, amik a bérnövekedési ütem lassításával elősegítik a 2 százalék körüli inflációs célok elérését.

A szakember szerint továbbra is kérdéses, hogy ez „megvalósulhat-e puha landolással, vagyis erőteljesebb recesszió nélkül, vagy esetleg jóval hosszabban lesz szükséges a historikusan magas kamatokat fenntartani”. Megjegyzi, a munkaerőpiacok reakcióideje meglehetősen lassú, a célzott változások akár 12-15 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben. Így kifejezetten nehéz eltalálni a ciklus megfelelő szakaszát a monetáris politikai eszköztárral – véli Horváth András.

Monetáris eszközökkel kell elérni, hogy a bérnövekedés ne gerjesszen túl magas inflációt. Fotó: Pixabay
Monetáris eszközökkel kell elérni, hogy a bérnövekedés ne gerjesszen túl magas inflációt. Fotó: Pixabay

Az elemzőknél jóval optimistább közleményt adott ki Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Propagandától sem mentes kommünikéjében azt írja, „a mostani rekord magas aktivitási ráta komoly lépést jelent a 85 százalékos munkaerőpiaci aktivitás elérése felé”. Czomba szerint a növekedés helyreállítása és a 4 százalékos GDP-növekedés elérése érdekében a fogyasztás növelése és a beruházások 25 százalék felett tartása mellett – a hazai munkaerő-tartalék mozgósításával – tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást.

Megjegyezzük, már a pénzügyminiszter sem bízik az idei 4 százalékos gazdasági bővülésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!