2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hirek szerint megelégelte a sikertelenséget a pártelnök-miniszterelnök, teljes sorcsere jöhet a fővárosi közgyűlésben.

A Szabad Európa több, egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy "teljes sorcserét" hajt végre a fővárosi Fideszben Orbán Viktor. A párt még nem tette közzé fővárosi listáját, azonban azon az első három helyet leszámítva nem kapnak befutó helyet ismert politikusok, köztük a párt regnáló kerületi polgármesterei sem.

A lap forrásai szerint a listát Szentkirályi Alexandra vezetheti, mögötte Sára Botond és Böröcz László, a párt VIII., illetve I. kerületi polgármesterjelöltjei kaptak helyet, őket viszont fiatal, kezdőnek számító politikusok követhetik. Az első húsz, befutónak számító helyen egyetlen jelenlegi fideszes kerületi polgármester sem kapott helyet, de a fővárosi politika olyan "nagy öregjei" is lemaradtak róla, mint például Wintermantel Zsolt. Ők így várhatóan nem is kerülnek majd be a fővárosi közgyűlésbe.

"A változásról eltérő interpretációkat hallottunk. Van, aki szerint 'ez a fővárosi Fidesz kinyírása', más azt mondta, 'Szentkirályi Alexandra vezetésével megújul a budapesti Fidesz'. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a változásnak két oka biztosan van: egyrészt Orbán Viktor vélhetően úgy ítélte meg, hogy a kerületi fideszes polgármesterek túl önállóak voltak, másrészt a kormányfő a párt budapesti sikertelenségét is megelégelhette"

- írja a lap az okokról, hozzátéve, hogy egy ilyen drasztikus lépés nem lenne idegen a miniszterelnöktől, aki a 2014-es választások előtt öt választókerületi elnököt váltott le, mivel úgy ítélte meg, nem megfelelően teljesít a Fidesz a szóban forgó területeken.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!