3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az MBH Bank várakozása szerint a félév végére lassabb ütemre válthat a kamatcsökkentés.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülése 100 bázisponttal, 9 százalékra csökkentette az alapkamatot.  A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Az MBH Bank várakozása -75 bázispontos kamatcsökkentésről szólt.

Kilátások

Az MBH Bank elemzése szerint 2024-ben is folytatódhat a dezinfláció, a hazai gazdaság sérülékenysége is várhatóan tovább csökken a külső pozíción keresztül, így az alapkamat csökkentése folytatódhat a következő hónapokban.

Az év második felében lassabb ütemre válthatnak Matolcsy Györgyék. Fotó: MTI
Az év második felében lassabb ütemre válthatnak Matolcsy Györgyék. Fotó: MTI

A márciusi kamatdöntő ülésen is a 75 és 100 bázispontos kamatcsökkentés kerülhet napirendre, majd a kamatcsökkentési ciklus 2024 első félév vége felé lassabb ütemre válthat.

„Fenntartjuk, hogy 2024 harmadik negyedév elejére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, amely az év végéig fennmaradhat, szem előtt tartva az óvatossági motívumot” – írta Balog-Béki Márta, az MBH Bank szenior tőkepiaci elemzője az MNB keddi kamatdöntése után.

Részletek

Elemzésük szerint Virág Barnabás, MNB-alelnök a kamatdöntést követő tájékoztatón kiemelte, hogy a várakozásoktól elmaradó januári infláció mellett az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása voltak azok a tényezők, amelyek lehetővé tették a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsítását februárban.

Az alelnök hangsúlyozta, a trendszerű folyamatokat értékelve továbbra is elmondható, hogy a Monetáris Tanács év közepére várt kamatpályája (6-7 százalék) nem változott. A mai ülésen is két opciót tárgyaltak (-75 bázispont és -100 bázispont), Virág Barnabás jelzése szerint a menedzsment egységes volt, a Monetáris Tanács nagy többséggel szavazta meg a -100 bázispontos lépést.

A Monetáris Tanács továbbra is fegyelmezett monetáris politikát tart indokoltnak, az árstabilitást fenntartható módon kell elérni. A döntéseket illetően központi elem a fokozatosság és a megfelelően pozitív reálkamat környezet fenntartása. A jegybank folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten döntenek az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről, nem egy döntésre fókuszálnak.

A nemzetközi dezinfláció a legutóbbi adatok szerint lassult. A fejlett piaci hosszú hozamok emelkedtek, de a tavaly novemberi csúcstól érdemben elmaradtak. A geopolitikai fejleményekhez köthető inflációs kockázatokat figyelni kell. A globálisan meghatározó jegybankok kamatcsökkentéseivel kapcsolatos várakozások fokozatosan későbbre tolódtak, ez egy olyan faktor, amire a fejlődő piacok jegybankjainak figyelni kell. A márciusi inflációs jelentés kiemelten fontos lesz, a második negyedéves kamatcsökkentések lehetőségeit illetően – közölte az MBH Bank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!