4p

Belenézhetett a képviselő a Kínával kötött, titkos szerződésekbe, és nagyon aggasztó dolgokat látott.

Néhány hete lapunk írt arról, hogy vajon mit is tartalmazhat az az egyezmény, amelyet Vang Hsziahong, Kína közbiztonsági miniszterének budapesti látogatása alkalmából kötött Magyarország és Kína. A szűkszavú hivatalos közleményekből nem sok derült ki, az egyezmény tartalmát pedig azóta sem hozták nyilvánosságra.

Durva dolgokat talált a minisztériumban Hadházy Ákos
Durva dolgokat talált a minisztériumban Hadházy Ákos
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Akkor arra hívtuk fel a figyelmet, hogy könnyen elképzelhető, a cél a fejlett, de igencsak problémás kínai megfigyelési technológiák (például arcfelismerő funkciókkal felszerelt kamerarendszerek) átvétele is lehet - ahogy egyébként erre a magyar kormánnyal igencsak baráti viszonyt ápoló Szerbiában történt. A magyar kormány kommunikációja azzal terelte el a dolgot, hogy csak arról van szó, a kínai turisták által látogatott magyarországi helyszíneken, rendezvényeken fognak kínai rendőrök magyar kollégáikkal együtt járőrözni.

Nos, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő betekintést kért az együttműködési szerződés tartalmába, és ugyan annak teljes tartalmát nem hozhatta nyilvánosságra, így is meglehetősen aggasztó dolgokat osztott meg róla. Rögtön kiderült például, hogy nem egy, hanem két szerződésről van szó.

"Nagy nehezen betekinthettem a Kínai Népköztársasággal kötött KÉT belügyi együttműködési szerződésbe, és csak annyit mondhatok: DURVA. [...]  A kormány ugyan arról hadovál, hogy csak a turistás helyeken fog néhány kínai rendőr a magyaroknak tolmácsolni, de EZ EGYSZERŰEN HAZUGSÁG. KÉT MEGÁLLAPODÁS VAN ugyanis"

- írja bejegyzésében Hadházy, majd hozzáteszi, az első szerződésben valóban nincs semmi vészes dolog:

"Az EGYIK egyezmény valóban csak a turisztikai helyszíneken történő kínai rendőri jelenlétről szól. Ez az egyezmény korrektnek és ártalmatlannak tűnik, a kínai rendőrök csak fegyvertelenül, a magyar parancsnokság alatt és a magyarokkal járőrözve, elsősorban tolmácsként járőrözhetnek. A rendőrök kosztot, kvártélyt tőlünk kapnak, de a biztosításukat, egészségügyi ellátásukat ők fizetik. Ha valaki rendetlenül viselkedik, hazaküldhetjük"

- foglalja össze ennek tartalmát.

A második, "Rendészeti Biztonsági Megállapodás" viszont riasztó távlatokat nyit meg. Az első pont szerint " a felek törekednek az eddigi rendészeti együttműködés folytatására, megerősítésére és fejlesztésére”, többek között „a közrend és a közbiztonság, a szakképzés, terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, közlekedésbiztonság és más területeken”.

"A felek együttműködnek a 'LEGJOBB GYAKORLATOK CSERÉJÉBEN' (tehát átvehetjük a totális diktatúra alapját adó arcfelismerő kamerarendszerüket), a tapasztalatok megosztásában (tehát segíthetnek a beüzemelésben), közös projektekben és programokban, munkalátogatások, képzések, közös események , pl. konferenciák szervezésében, SZAKÉRTŐK ÉS VEZETŐ BEOSZTÁSÚ SZAKÉRTŐK CSERÉJÉBEN(!), valamint az együttműködés bármelyik fél által javasolt EGYÉB FORMÁI révén ('összhangban persze a hazai jogszabályokkal' – amiket a Fidesz bármikor három nap alatt módosít, vagy egy nap alatt egy rendelettel felülírhat)"

- ísmerteti tovább az általa látott szerződés tartalmát Hadházy, aki kitér arra is, hogy az egyezménybe beleírták azt is, az nem minősül nemzetközi szerződésnek, ezért nem kellett a parlament elé terjeszteni, sem rendeletben kihirdetni, tehát a nyilvánosság sem ismerheti meg.

"ÖSSZEFOGLALVA: Nesze neked szuverenitásvédelem! Fentiek alapján ez egy olyan egyezmény, ami alapján szó szerint MINDENT megtehet a kormány a kínaiakkal megegyezve"

- zárja bejegyzését a képviselő, akinek először azt sem akarták megengedni, hogy jegyzeteljen a szerződések megtekintése során, ezt végül egy emelt hangú szóváltás után, "felülről" engedélyezték számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!