370 ezer ember problémáját még meg kell oldania Orbánéknak


A teljes foglalkoztatás elérése érdekében biztosan még 135 ezer munkaképes korú személyt vissza kellene terelni a munkaerőpiacra.

Az Orbán-kormány egyik fő célkitűzése lett az elmúlt pár évben a teljes foglalkoztatottság elérése, melynek magyarázata egy sokat hangoztatott el: a "segély helyett munkát". Vagyis szeretnék azt elérni, hogy "mindenki aki akar és tud, az dolgozzon".

Ezt a tábor nagyságát megbecsülni meglehetősen nehéz, a rendelkezésre álló statisztikák azonban kiindulópontot adhatnak arra vonatkozóan, hány olyan ember lehet Magyarországon, aki biztosan és "hivatalosan" is dolgozni szeretne.

A Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-felméréséből tudható, hogy tavaly 235 ezer munkanélküli volt hazánkban a 15-74 éves korcsoportban. Számuk folyamatosan apad, 2015-höz képest például 78 ezerrel lettek kevesebben, vagyis optimista megközelítéssel azt mondhatjuk, ennyien el tudtak helyezkedni. Arról, hogy a 78 ezer fő közül hány olyan van, aki az életkora, egészségi állapota vagy egyéb ok miatt került ki a munkanélküliek és egyben a piac aktív oldaláról, nincsenek információk.

Az új beruházások esélyt jelentenek a munkakeresőknek

Mellettük egy friss KSH-kiadvány szerint van még 7000 olyan munkakereső, aki most épp nem áll rendelkezésre (tehát keres munkát, de rövid időn belül nem tudna munkába állni), illetve 128 ezer olyan, aki rendelkezésre áll, tehát azonnal munkába tudna állni, viszont jelenleg nem keres munkát. Ennek okai szereteágazóak lehetnek az egyéb kötelezettségektől kezdve a munkaerőpiaci tapasztalatok miatt átélt csalódásig.

Mindösszesen tehát 370 ezer magyar munkavállalási problémáját kell még megoldania a kormánynak ahhoz, hogy legalább a statisztika szintjén megvalósuljon a cikkünk elején említett cél: "mindenki akar és tud, dolgozzon".

Igaz, ez annál bonyolultabb dolog, minthogy egy csettintésre megoldódjon, hiszen a fokozódó munkaerőhiány miatt a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala egyre inkább távolodik egymástól. A kínálati oldalon elérhető munkakeresők számára egyre nehezebbé válhat az elhelyezkedés földrajzi vagy strukturális problémák miatt. A helyzeten fokozottabb célzott támogatásokkal, átképzésekkel lehet segíteni a jövőben.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.