55 ezer állás volt betöltetlen tavaly év végén


2016 vége némi csökkenést hozott a betöltetlen állások számában, ám még így is csúcsközelben maradt a szám.

2016 utolsó negyedévében 55 526 állás volt betöltetlen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami bár 2500-zal kevesebb a harmadik negyedévinél, a 2015 végi állapotnál majdnem 11 ezerrel több. Ráadásul ez a szám könnyen módosulhat is még, hiszen a KSH a közszférában lévő betöltetlen állásokat 2015 év végi szinten "becsülte" végig a tavalyi év folyamán, vagyis 14 510 üres állás lehetett a közszférában.

A betöltetlen pozíciók zöme azonban a versenyszférában van, ahol valamelyest mérséklődött az üres állások száma, a harmadik negyedévi 41 415 után 39 540 pozíció várt betöltésre, ami a második legmagasabb érték 2011 óta (csak eddig állnak rendelkezésre visszamenőlegesen az adatok).

Ágazatok szerint nézve a legtöbb üres állás változatlanul a feldolgozóiparban található, 15 348, bár számuk mérséklődött a harmadik negyedévhez képest. A dobogó második fokára a humán-egészségügy ágazat került 6828 állással, a harmadik legtöbb pedig az adminisztratív, szolgáltatástámogató tevékenységhez kötődik, 6135.

Nem mindenhol csökkent azonban a betöltetlen pozíciók száma: a mezőgazdaság területén 505-ről 572-re, az oktatás területén pedig 3729-ről 3833-ra emelkedett az üres állások száma a fent már említett egészségügy és adminisztratív tevékenység mellett.

A munkaerőpiac problémáira jól rávilágít, ha a betöltetlen állások számát összevetjük a munkanélküliekével. 2015 első negyedévétől kezdődően látványosan ellenkező irányba mozdult el a két görbe, vagyis a munkanélküliek 200 ezres létszámából már egyszerűen nem lehet feltölteni az üres állásokat. Vagyis egyre inkább súlyosbodnak a strukturális problémák, a hazai munkaerőhiány. A kereslet és a kínálat így egyre kevésbé van átfedésben. 

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.