5 rossz szokás, ami megtorpedózza a sikert


Egészen apró dolgokon is el lehet csúszni az üzleti életben. Ha a következőkre odafigyelünk, azt viszont nem csak a karrierünk köszöni majd meg nekünk, de az egészségünk is.

Tele van az üzleti élet olyan apró, elsőre fel sem tűnő rossz szokásokkal, melyek, ha nem hagyunk fel velük, gáncsolhatják a sikert. A Business Insider összegyűjtött néhány ilyen csapdát, melybe könnyű beleesni - viszont szerencsére kikecmeregni sem nehéz belőlük. Jöjjön tehát öt olyan támadási felület, ami elsőre talán nem is tűnik annak, ám igazán fontos, hogy felismerjük és kiiktassuk őket.

(forrás: MTI)

1. Az első lépéseknél is már befutott gurukhoz hasonlítod magad

Könnyű abba a hibába esni, hogy lépten-nyomon a már rég beérkezett és sikeres példaképeinkhez hasonlítjuk magunkat, rögtön pályafutásunk elején. Ez ugyan lehet inspiráló is, ám ha szokássá válik, az komolyan árthat az önbecsülésünknek, és úgy álatlában a mentális egészségünknek. Jó dolog felnézni Elon Muskra, Steve Jobsra és társaira, de azok a kérdések, hogy "miért nem tudok olyan lenni, mint ő?" és "miért nem robban be a vállalkozásom úgy, mint az övé?" tényleg csak a kétségbeesésbe és az önsajnálatba vezetnek. Fontos, hogy felismerjük: az ember életkora nem mindig felel meg a karrierje aktuális fejezetének. A siker nagyon gyorsan és fájdalmasan lassan is elérhet - az üzleti élet csodagyerekei és csodavállalkozásai pedig a kivételt jelentik, nem a szabályt. És lehet, hogy Elon Musk éli azt az életet, amiről álmodsz, de neki is meg kellett fizetnie az árat érte - többek között bebukott üzletek egész sorával. Szóval nyugodtan merítsünk inspirációt a példaképeinkből, de ne hasonlítsuk a saját történetünk előszavát az ő történetük csúcspontjához.

2. Túl sokat vállalsz

Egy friss cég vezérigazgatójaként óriási a csábítás, hogy az ember minden feladatot a tányérjára pakoljon, ami csak szembejön. Pénz kell, portfólió kell, bizonyítani kell - ami mind remek, amíg az ember bírja szuflával, de nagyon könnyű eltéveszteni a mértéket. Ilyenkor a "na csak még ez az egy"-projekt az, ami túlhevíti a motort. Ebben a helyzetben megoldás lehet az önmérséklet, vagy ha semmiképp sem szeretnénk leállni, akkor ki kell adnunk egyes munkákat a beosztottjainknak. Ehhez persze alaposan ismernünk kell őket, tudni, mennyire megbízhatóak, és mekkora a munkabírásuk. Ráadásul kimondottan nehéz is lehet egyes projektekről levenni a kezünket, de muszáj, különben nem csak a vállalkozásunk, de az egészségünk is rámehet a folyamatos zakatolásra.

3. A mikromenedzselés-csapda

A projektek túlvállalásához hasonló a mikormenedzselésbe való belefulladás is. Jó, ha a főnök érdeklődést mutat minden egyes projekt iránt, az viszont nagy hiba, ha minden részfeladatot saját maga akar felügyelni. Itt is képbe jön a szétaprózódás, de ezen túl könnyen előfordulhat az is - főleg, ha jó munkát végeztünk a munkatársaink kiválogatásánál - hogy a beosztottaink jobban értenek az adott területhez, mint mi magunk. Ettől nem leszünk rosszabb vezetők, sőt, még vállba is veregethetjük magunkat a nagyszerű HR-es teljesítményünk miatt, de aztán érdemes hátrébb lépni, és hagyni, hadd végezzék a kollégák a munkát, amire felvettük őket.

4. Nem értékeled eléggé a jó egészséget

Cikkek sora szól már arról, hogy hogyan kellene beosztani a munkaidőnket: hasznos szüneteket tartani, kimenni az irodából egy 15 perces sétára, meditálni, és így tovább. Vegyük komolyan ezeket a tanácsokat, és igyekezzünk beépíteni őket a munkanapunkba, mert hosszútávon ezek az apró, egészségmegőrző rítusok pozitívan hatnak majd a cégünkre is. Ha nem figyelünk oda magunkra, egy húzósabb időszak komoly hízással vagy épp fogyással jár, a mentális horzsolódást nem is említve, márpedig a személyes egészségünk igenis kihat az üzleti sikerünkre. Szóval, még a nagyon hajtós napokon se feledkezzünk meg arról, hogy időről-időre ki kell nyújtózni, fel kell kelni a székből, és szívni kell egy kis friss levegőt. A rövidtávú nyereségért nem éri meg beáldozni a hosszútávú növekedést, az egészségünket meg pláne nem.

5. Slamposan öltözködsz

Cégvezetőként nem elég egészségesnek lenni, jól is kell kinéznünk. Ettől fogjuk még jobban érezni magunkat, az növeli az önbizalmat, az pedig központi kérdés az üzleti életben. Akkor is érdemes minden reggel rendbe szedni magunkat, és normálisan felöltözni, ha otthonról dolgozunk, mert a jó érzést, a magabiztosságot akkor is pumpáljuk vele. Az öltözködés és egyáltalán, a megjelenésbeli igényesség pedig pláne fontos, ha az ember irodában dolgozik. A tornacipő-farmer-póló kombinációt hagyjuk meg a szabadidős pillanatokra. Nézzünk ki jól, hogy jobban érezzük magunkat, és még jobban teljesítsünk!

Ezt az 5 rossz szokást bárki könnyedén kigyomlálhatja az életéből, csak egy kis elszántság és önuralom kell hozzá. Iktassuk hát ki ezeket a támadási felületeket, és nemcsak az üzletünk, de az egészségünk is meg fogja nekünk köszönni!

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.