ABBÁ-ra táncoltak, most nyugdíjba vonulnak


Már a hetvenes évek tinédzserei is megjelentek az idősek klubjában.

Egy fél évszázadot ölel át a magyar nyugdíjas társadalom, van: aki még megélte Ferenc József császár uralkodását, míg a legfiatalabbak nem oly rég még a Boney M.-re vagy a svéd sztárcsapat, az ABBA dalaira koptatták a diszkók parkettjét a balatoni éjszakában.

Orbánék generációja is megjelent a nyugdíjasok között

Orbánék generációja is megjelent a nyugdíjasok között  

Háromszázhatvannyolc olyan honfitársunk van, aki 1914 előtt született és az államtól a mai napig megkapja a nyugdíjat. Ők a legidősebb nyugdíjas generáció: túléltek két világháborút, egy forradalmat és az 1989-es rendszerváltást is már történelmi távlatból szemlélik. A 93. életévüket bizonyosan betöltötték, sőt, van köztük olyan, aki a száz szál gyertyát is elfújhatta a tortáján.

A legtöbbet megélt nyugdíjasaink közt 88 férfire 280 hölgy jut, ami a magyarok demográfiai jellemzők (nemek aránya, várható élettartam) alapján nem meglepő. A legfrissebb felmérések szerint a nők 78-79 évével szemben a férfiak 71-72 évet élnek meg átlagosan, s a nyugdíjstatisztika azt jelzi, hogy a nemek – hölgyek javára billenő – aránya a hosszabb életet megélőknél is kimutatható.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság idén közzétett elemzése alapján a legfiatalabb, de már nyugdíjba vonulókat adó korosztály 1960 után született.

Az 1960-1964 közötti öregségi nyugdíjasok – szám szerint 1486-an - kivétel nélkül nők, ami a Fidesz-kormány alatt bevezetett Nők 40 programmal magyarázható. Ez lehetővé tette, hogy a hölgyek 40 ledolgozott évvel a hátuk mögött akkor is nyugdíjba vonulhassanak, ha még nem töltötték be a nyugdíjkorhatárt (ami ezekben az években 62 évről fokozatosan emelkedik 65 évre). Ezt a programot javasolja most eltörölni az OECD legfrissebb jelentésében, ugyanis a szervezet szerint az idősebbek munkaerőpiacra vezetésével lehetne csökkenteni a munkaerőhiányt.

Ugyanez érvényes egyébként az eggyel korábbi ciklusra, tehát az 1955 és 1959 között születettekre, akiknél szintén csak nők váltak eddig jogosulttá a nyugdíjra, szám szerint 78 322-en. Őket megelőzően természetesen már a férfiak is képviseltetik magukat a járandóságban részesülők között.

A nyugdíjasok társadalmának gerincét aktuálisan az 1945-1949 közöttiek adják, ők több mint félmillióan, egészen pontosan 516 676-an vannak. Utánuk második a sorban a II. világháború éveiben, 1940 és 1944 között születettek tábora (421 321 ember), míg a harmadik legnépesebb csoport az 1950 és 1954 közöttieké (392 889 nyugdíjas).

Ma Magyarországon az átlagnyugdíj 121 041 forint. Érdekes, hogy a legnagyobb elmaradást az öregségi nyugdíjkorhatárt valóban betöltöttek közül az előbb már említett, a második nagy világégés idején szülötteknél mutatták ki. Ők átlagosan 117 447 forint járandóságot kapnak havonta. Náluk, mind a megelőző, mind a rákövetkező ciklusban születettek több nyugdíjban részesülnek: mindkét esetben meghaladja a 120 ezret az állam által utalt összeg, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben.

Ennek feltehetően nem csak az életpálya során elért, a nyugdíj kiszámítása során figyelembe vett kereset lehet az oka, hanem a számítási szabályok időközben bekövetkezett változása is, ami ezt a csoportot érinthette leginkább.

A legfiatalabb nyugdíjasok még ennél is kisebb összeggel kénytelenek beérni: az 1955 utániak például átlagosan 100-115 ezret kapnak, amit sok más ok mellett a munkaviszony rendezetlenségére lehet visszavezetni. Ilyenkor üt vissza, ha csak minimálbérre volt bejelentve a nyugdíjba vonuló, mert a járandóságát e szerint számolja ki az állam.

Megnyugtató viszont, hogy a legidősebbek, tehát az 1914 előttiek fölötte vannak az átlagnak. Ők átlagosan 120 642 forintban részesülnek, amit természetesen a munkás évek mellett a nyugdíjban eltöltött hosszú idő is indokol. A járandóságukat ugyanis évtizedek óta gyarapítja az éves rendes nyugdíjemelés.

Baka F. Zoltán

mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Vizes vb: 813 millióért fognak tereprendezi a MargitszigetenVizes vb: 813 millióért fognak tereprendezi a Margitszigeten

Az elmúlt pár nap úgy telt el, hogy egy forintot sem költöttünk el a nyári vizes vb-re. Szerdán azonban behoztuk a lemaradást rögtön egy 813 milliós tétellel.

.
hirdetés
elrejt
 
.