A leggyengébbek között a magyar gazdaság


GDP

A tavalyi negyedik negyedéves gazdasági teljesítményünkkel épp, hogy nem kerültünk a sereghajtók közé az uniós rangsorban.

A magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016 negyedik negyedévében 0,4 százalékos háromhavi növekedést tudott felmutatni, ami a leggyengébb teljesítményű gazdaságok közé sorolja Magyarországot. Az Eurostat közlése alapján ennél gyengébbre mindössze 4 ország volt képes:

  • a cseh és az olasz gazdaság egyaránt 0,2 százalékkal növekedett,
  • a görög 0,4-gyel,
  • a finn pedig 0,5 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévhez viszonyítva.

A helyzetünket árnyalja, hogy szintén 0,4 százalékos pluszt tudott felmutatni a belga, a német és a francia - vagyis az EU - legnagyobb gazdaságai is. Ellenben a régiónk - minket és a cseheket leszámítva - remekelt és az élvonalban van.

A legnagyobb bővülést Lengyelország mutatta, 1,7 százalékosat, mögötte a litván és a román gazdaság szerepel 1,3-1,3 százalékos plusszal. Jól teljesítettek még a bolgárok is, hiszen 0,9 százalékkal nőtt a gazdaságuk három hónap alatt. A szlovákok pedig ennél egy hajszállal maradtak el, 0,8 százalékkal nőttek.

Éves bázison sem állunk sokkal jobban

2015 utolsó negyedévéhez viszonyítva a magyar gazdaság 1,5 százalékkal nőtt az Eurostat közlése szerint, ami arra volt elég, hogy 5 országot utasítsunk magunk mögé:

  • a belga, francia és olasz gazdaság egy év alatt 1,1 százalékot bővült,
  • a görög és a finn pedig 0,3-0,3 százalékkal.

Az éllovasok szintén a régiónkból kerültek ki:

  • a román gazdaság szárnyalt a 4,8 százalékos pluszának köszönhetően,
  • a bolgárok 3,4,
  • a lengyelek pedig 3,1 százalékos növekedést tudtak felmutatni.

A visegrádi országokhoz tartozó Szlovákia 2,9, Csehország pedig 1,7 százalékkal fokozta gazdasági teljesítményét 2016 utolsó negyedévében.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.