A leggyengébbek között a magyar gazdaság


A tavalyi negyedik negyedéves gazdasági teljesítményünkkel épp, hogy nem kerültünk a sereghajtók közé az uniós rangsorban.

A magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016 negyedik negyedévében 0,4 százalékos háromhavi növekedést tudott felmutatni, ami a leggyengébb teljesítményű gazdaságok közé sorolja Magyarországot. Az Eurostat közlése alapján ennél gyengébbre mindössze 4 ország volt képes:

  • a cseh és az olasz gazdaság egyaránt 0,2 százalékkal növekedett,
  • a görög 0,4-gyel,
  • a finn pedig 0,5 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévhez viszonyítva.

A helyzetünket árnyalja, hogy szintén 0,4 százalékos pluszt tudott felmutatni a belga, a német és a francia - vagyis az EU - legnagyobb gazdaságai is. Ellenben a régiónk - minket és a cseheket leszámítva - remekelt és az élvonalban van.

A legnagyobb bővülést Lengyelország mutatta, 1,7 százalékosat, mögötte a litván és a román gazdaság szerepel 1,3-1,3 százalékos plusszal. Jól teljesítettek még a bolgárok is, hiszen 0,9 százalékkal nőtt a gazdaságuk három hónap alatt. A szlovákok pedig ennél egy hajszállal maradtak el, 0,8 százalékkal nőttek.

Éves bázison sem állunk sokkal jobban

2015 utolsó negyedévéhez viszonyítva a magyar gazdaság 1,5 százalékkal nőtt az Eurostat közlése szerint, ami arra volt elég, hogy 5 országot utasítsunk magunk mögé:

  • a belga, francia és olasz gazdaság egy év alatt 1,1 százalékot bővült,
  • a görög és a finn pedig 0,3-0,3 százalékkal.

Az éllovasok szintén a régiónkból kerültek ki:

  • a román gazdaság szárnyalt a 4,8 százalékos pluszának köszönhetően,
  • a bolgárok 3,4,
  • a lengyelek pedig 3,1 százalékos növekedést tudtak felmutatni.

A visegrádi országokhoz tartozó Szlovákia 2,9, Csehország pedig 1,7 százalékkal fokozta gazdasági teljesítményét 2016 utolsó negyedévében.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.