Felcsúti kisvasút ellenőrzése: "Példátlan szabotálás, amit a kormány művel"


Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért párt tagja, egyben európai parlamenti képviselő egy Facebook-bejegyzésben összegezte véleményét a felcsúti kisvasút uniós ellenőrzése körül kialakult helyzetről.

Jövő héten érkezik az uniós delegáció azért, hogy az uniós támogatásokból megvalósult fejlesztéseket ellenőrizze, és többek között a 600 millió forint EU-s pénzből megvalósuló felcsúti kisvasút is a listán szerepel. Hamar kiderült, a magyar kormány nem nagyon akarja, hogy ez megtörténjen, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig beszólt a kisvasutat vizsgálni akaró EU-soknak.

A felcsúti kisvasútA felcsúti kisvasút

Jávor Benedek egy Facebook-bejegyzésben reagált a kialakult helyzetre. 

"Olyan még nem nagyon volt, hogy egy tagállami kormány megakadályozzon egy uniós szervet a feladatának ellátásában. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) látogatása kapcsán most egyre inkább ez a helyzet. (...)

A magyar kormány azonban sajátos stratégiai döntést hozott. Választhatta volna azt, hogy együttműködik a bizottsággal és a látogatás során bebizonyítja, hogy minden rendben van az uniós pénzek hazai elköltése körül. (...) Majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról. Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek. Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból.

Mindez azt vetíti előre, hogy minimális együttműködésre számíthatunk az ellenőrzés során. Csakhogy a helyzet az, hogy a meggyőződés az EP-ben egyre inkább az, hogy ha nem lenne mit takargatni, akkor nem próbálnák megakadályozni az ellenőrzést. A munkánknak a Parlament történetében példátlan szabotálása a magyar kormány részéről egyetlen eredménnyel járhat: a korrupcióval kapcsolatos gyanút erősíti meg. Ilyen ellenállást ez a testület, amely évi három látogatást bonyolít az EU-n belül és azon kívül az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésére, még soha, egyetlen ország részéről sem tapasztalt. És nyilvánvaló a következtetés: ha most először ilyen példátlan elutasításba ütközünk, az azért van, mert itt valami példátlan dolog történik az uniós pénzekkel."

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Bedarálja az RTL Klubot a TV2?Bedarálja az RTL Klubot a TV2?

A két nagy csatorna küzdelme a kereskedelmi célcsoportban is egyre kiélezettebb.

.
hirdetés
elrejt
 
.