Hamarosan vége a letelepedési kötvény értékesítésének


Befejeződik az letelepedési kötvény értékesítése, a negyedév végéig lehet kérelmeket benyújtani, közölte az ÁKK.

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését. A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség.

A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor az ÁKK szerint olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Ilyen lesz az új 2000 forintos bankjegy

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható, közölte az ÁKK.

A letelepedési kötvény persze a valóságban messze nem volt olyan szép történet, mint amilyen képet az ÁKK festett a konstrukcióról. A kezdetben a finanszírozást segítő eszköz elég gyorsan sokmilliárdos üzletté nőtte ki magát, ám ennek elsőszámú haszonélvezői a közvetítők voltak. Róluk viszont többnyire csak találgatások folytak, mivel a vállalkozások túlnyomó többsége offshore hátterű. Ugyanakkor a magyar sajtóban egymás érték azok a cikkek, amelyek valamely kormánytag, vagy nemhivatalos kormányzati tanácsadó és az értékesítési lehetőséget kapó vállalkozások közötti kapcsolatokat taglalták.

Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

Az is problémát jelentett a letelepedési kötvények kapcsán, hogy a kedvező nemzetközi befektetői környezetben a kamatok csökkenésével az állam számára üzletileg is sikertelen lett a dolog. A közvetítőknek fizetett jutalék miatt az állam számára olyan, mintha a letelepedési kötvény egy 2,5 százalékos hozamot fizetető kötvény lenne. Eközben a piacról már 2015-től jóval kedvezőbb hozamok mellett lehetett lehet az adósságot finanszírozni.

Az már csak hab volt a tortán, hogy állítólag olyanok is vásároltak letelepedési kötvényt, és kaptak ezáltal magyar papírokat, akiket különböző bűncselekmények miatt kerestek.

Külön csavar volt a letelepedési kötvények történetében, hogy a tavaly októberben tartott migrációval kapcsolatos sikertelen népszavazás után kezdeményezett Fideszes alkotmánymódosítás megszavazását a Jobbik a kötvény megszüntetéséhez kötötte. Mint ismert akkor erre a miniszterelnök nem volt hajlandó, illetve nem akarta a két dolgot összekapcsolni, így elbukott az alkotmánymódosítás.

mfor.hu
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Orbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattólOrbánék döntöttek: Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1.

.
hirdetés
elrejt
 
.