Valami szokatlan történt a munka világában


Szokatlan dologról árulkodik a legfrissebb munkaerőpiaci statisztika, hirtelen ugyanis annyi ember talált magának munkát, mint legutóbb egy mesterséges beavatkozásnak köszönhetően.

2015. szeptember-november háromhavi átlagban 4,272 millió foglalkoztatott volt Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez közel 7000 fővel több mint az október végével záródó háromhavi átlag volt. A szokatlan pedig az az egészben, hogy 2006-ig visszamenőleg ennél nagyobb növekedés az év ezen szakaszában csupán egyszer volt, 2013-ban.

Akkor azonban egy "mesterséges beavatkozásnak", konkrétan a téli közfoglalkoztatás elindulásának volt köszönhető a 20,5 ezerrel több dolgozó. Idén ilyen intenzív hatásról nem beszélhetünk. Noha egy fecske egyáltalán nem csinál nyarat, önmagában a mostani szokatlan változást mégis pozitív tényként lehet értékelni. Ilyenkor ugyanis nincsenek mezőgazdasági és építőipari munkalehetőségek, mint tavasszal, illetve nyáron, éppen ezért kedvező az, hogy közel 7000 ember munkát tudott találni magának.

Ezzel a foglalkoztatási ráta 56,7 százalékra emelkedett a korábbi 56,6-ról.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliek száma is mérséklődött, 6200-zal kevesebb a 283,8 ezer fő, mint az előző havi, az egy évvel korábbi szintnél pedig 36,8 ezerrel kevesebb. A létszám csökkenése azonban már kevésbé rendkívüli, hiszen 2013 mellett még 2011-ben is volt ennél nagyobb mérséklődés az év ugyanezen időszakában.

A szeptember-november időszakra így a munkanélküliségi ráta 6,2 százalékra csökkent a korábbi 6,4-ről, míg egy évvel korábban még 7,2 százalékos volt ez az arány.

Székely Sarolta
mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.