Tarolt a sertéshús januárban


Egyértelműen érezhető volt a sertéshús áfájának csökkentése az év első hónapjában, hiszen a statisztikai adatok is azt mutatják, az áfacsökkentés beépült a fogyasztói árakba.

Januárban az éves bázisú infláció 0,9 százalékos volt, ami megegyezik a decemberi adattal, az pedig, hogy gyorsult az első hónapban a fogyasztói árak visszaesése, részben az üzemanyagok árának további csökkenésének és a sertéshús áfájának csökkentésének köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint előző év januárjához viszonyítva a legnagyobb mértékben a tankönyvek ára csökkent, 18,3 százalékkal, míg a sertéshús "csak" a második helyet foglalja el 17,2 százalékos áreséssel. Jelentős, 10 százaléknál is nagyobb mértékű árzuhanás mutatkozott még a palackos gáz (-13 százalék) és a sertészsiradék (-12 százalék) esetében is. Nem sokkal ettől marad el a tej árának változása, mely egy  év alatt 9,9 százalékkal lett olcsóbb.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A lista másik végén nem sok meglepetés van. Januárban 48,5 százalékkal fizettünk többet a brugonyáért, mint egy évvel korábban. A termék árának látványos emelkedése már az elmúlt hónapokban is megfigyelhető volt. Második legnagyobb mértékben a friss zöldségek ára emelkedett, 20 százalékkal, míg a friss hazai és déligyümölcsért átlagosan 15,3 százalékkal kellett idén januárban többet fizetni. A cukor 13,1, az étolaj pedig 12,5 százalékkal lett drágább, de hasonló szintű, 11,7 százalékos áremelkedés volt a külföldi üdüléseknél is.

A KSH tájékoztatása szerint a nagyobb termékcsoportokat tekintve a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,5, a tartós fogyasztási cikkek 2, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 1,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent.

Beépült az árakba

Azt, hogy a sertéshús áfájának csökkentése beépült a fogyasztúi árakba, mi sem bizonyítja jobban, mint a termék havi bázisú inflációja. A KSH adatai szerint tavaly decemberhez képest a termékért átlagosan 15,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni a boltokban. Hasonló szintű árzuhanás egyetlen más termék esetében sem volt, viszont ezt a "toplistát" a ruházati cikkek uralják, melyek ára 1,6-6,5 százalékkal is csökkent decemberhez képest. A változás hátterében a szokásos téli leárazások állnak.

Havi szinten meghatározó volt még a járműüzemanyag árak 4,2 százalékos árcsökkenése is, ami a sertéshús jelentős mínuszával együtt azt eredményezte, hogy összességében olcsóbb lett az élet januárban tavaly év végéhez képest. Az árak ugyanis a KSH adatai szerint átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

A termékcsoportokat nézve a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (0,9 százalék). A szolgáltatások ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az egyéb cikkek ára 1,6 százalékkal mérséklődött.

mfor.hu
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
hirdetés
Nagyon kemény október elé néznek az autósokNagyon kemény október elé néznek az autósok

Nem fog jól indulni az október a magyar autósok számára, rövid idő alatt 15-25 forinttal drágulhatnak az üzemanyagok.

.
hirdetés
elrejt
 
.