2009 óta nem nőtt ilyen ütemben az olaj ára


A kőolaj jegyzése nagy valószínűséggel 2009 óta a legnagyobb mértékű emelkedéssel zárhatja 2016-ot annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok megállapodtak a termelés csökkentéséről az energiahordozó árának a felhajtása érdekében.

A nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára mintegy 50 százalékkal, az északi-tengeri Brent olajfajtáé pedig csaknem 43 százalékkal emelkedett az idén eddig. Ez a legnagyobb drágulás 2009 óta, amikor a Brent ára 78 százalékkal a WTI jegyzése pedig 71 százalékkal nőtt.

A kőolaj ára az idei emelkedés ellenére még mindig csak mintegy a fele annak a hordónkénti több mint 100 dollárnak, ahol 2014 nyarán állt. 

Pénteken 17 órakor a Brent 56,6 dolláron, a WTI 53,6 dolláron állt.

A kőolaj 2014 nyara óta tapasztalt jelentős árcsökkenését olyan tényezők idézték elő, mint az olajtúlkínálat, az amerikai palaolaj-termelés megugrása, valamint az, hogy Szaúd-Arábia makacsul ellenezte az OPEC olajtermelés csökkentését, hogy fenntarthassa globális olajpiaci részesedését. 

A kőolaj ára különösen azután kezdett idén emelkedni, hogy novemberben az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (non-OPEC) megállapodtak a termelés hat hónapra történő csökkentéséről a jövő év januárjától.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kőolaj ára jövőre fokozatosan emelkedik és 2017 végén 60 dollár körül lesz  hordónként. Hozzátették azonban: az olajár jövő évi alakulása sokban függ attól, hogy a novemberi megállapodást betartják-e az aláírók.
 
MTI Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Cikkajánló
.
hirdetés
125 éve született a Mirage repülőgépek atyja125 éve született a Mirage repülőgépek atyja

1892. január 22-én született Marcel Dassault.

.
hirdetés
elrejt
 
.