2009 óta nem nőtt ilyen ütemben az olaj ára


A kőolaj jegyzése nagy valószínűséggel 2009 óta a legnagyobb mértékű emelkedéssel zárhatja 2016-ot annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok megállapodtak a termelés csökkentéséről az energiahordozó árának a felhajtása érdekében.

A nyugati félteként irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára mintegy 50 százalékkal, az északi-tengeri Brent olajfajtáé pedig csaknem 43 százalékkal emelkedett az idén eddig. Ez a legnagyobb drágulás 2009 óta, amikor a Brent ára 78 százalékkal a WTI jegyzése pedig 71 százalékkal nőtt.

A kőolaj ára az idei emelkedés ellenére még mindig csak mintegy a fele annak a hordónkénti több mint 100 dollárnak, ahol 2014 nyarán állt. 

Pénteken 17 órakor a Brent 56,6 dolláron, a WTI 53,6 dolláron állt.

A kőolaj 2014 nyara óta tapasztalt jelentős árcsökkenését olyan tényezők idézték elő, mint az olajtúlkínálat, az amerikai palaolaj-termelés megugrása, valamint az, hogy Szaúd-Arábia makacsul ellenezte az OPEC olajtermelés csökkentését, hogy fenntarthassa globális olajpiaci részesedését. 

A kőolaj ára különösen azután kezdett idén emelkedni, hogy novemberben az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok (non-OPEC) megállapodtak a termelés hat hónapra történő csökkentéséről a jövő év januárjától.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kőolaj ára jövőre fokozatosan emelkedik és 2017 végén 60 dollár körül lesz  hordónként. Hozzátették azonban: az olajár jövő évi alakulása sokban függ attól, hogy a novemberi megállapodást betartják-e az aláírók.
 
MTI 


Vizes-vb költségszámláló*

* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.