A közel-keleti feszültség hajtja az olajat


Éves csúcs közelébe ugrott az olaj ára, immár 57 dollár felett jár. A szakértők szerint a háttérben az egyre feszültebb közel-keleti helyzet áll.

Sokakat meglepett a hétvégén a szaúdi koronaherceg lépése, aki korrupciós okok miatt a királyi család számos tagját őrizetbe vetette. A döntés mögött az elemzők két fő okot látnak, egyrészt Mohamed herceg véget akart vetni az eddigi családi hatalommegosztásnak. Másrészt - és ez összefügg az első lépéssel - Szaúd-Arábia háborúra készül Irán ellen, ám ehhez előtte egy kézbe akarta venni Mohamed bin Szalman herceg az összes fegyveres testület – hadsereg, nemzeti gárda, rendőrség - irányítását.

A Szaúd-Arábia és Irán közötti egyre feszültebb viszonyt jelezte a hétvégi Riad elleni iráni rakétatámadás is. Erre válaszul a szaúdiak háborús készültséget hirdettek a kilövés helyszíne, Jemen ellen. A helyzet könnyen eszkalálódhat, és egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy a Közel-Keleten irányító szerepre törő két nagy ország könnyen összecsaphat.

Aranyat, ezüstöt, olajat venne, vagy eladna? Próbálja ki az Mfor Trader szolgáltatását kockázatmentesen!

Amennyiben a világ legnagyobb olajtermelő országai között fegyveres konfliktus törne ki, az jó eséllyel komoly növekedési pályára állítaná az olaj árát, amely már így is az éves csúcs közelébe ugrott.


Egy másik közel-keleti régióban, Irak északi részén sem lehet nyugalomról beszélni, hiszen az ISIS elleni harcban sokáig egyedül ellenálló kurdokat a nemzetközi hatalmak úgy tűnik cserben hagyják. Az iraki reguláris hadsereg október közepén ellenállás nélkül kiűzte Kirkukból a kurdokat, ám az elemzők szerint a helyzet ezzel korántsem került nyugvópontra az olajban gazdag régióban.

Az esésben reménykedők számára az is rossz jel, hogy az OPEC tagországai közül többen hajlanak arra, hogy csökkentsék a kibocsátásukat. Mindez persze megindokolható az erősödő árakkal, hiszen a bevételeik így nem esnek vissza. Hétfőn például a legjelentősebb afrikai termelő, Nigéria olajügyi minisztere nyilatkozott úgy, hogy ha egyességre jutnak más OPEC tagországokkal, akkor hajlandóak lennének ők is visszafogni a kitermelésüket. A olajtermelő országokat összefogó szervezet célja az lenne, hogy 1,8 millió hordóval mérséklődjön a naponta forgalomba kerülő mennyiség.

A fentiek miatt a szakértők többsége további emelkedést valószínűsít. A CNBC-nek nyilatkozva Roberto Friedlander, a Seaport Global Securities energiapiaci kereskedőcég vezetője azt mondta, hogy sokkal nagyobb esélyt lát arra, hogy a közeljövőben 70 dollár legyen az olaj ára, minthogy visszatérjen az 50-es szint közelébe.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.