Az olajjal együtt száguldozott a rubel


Több mint 5 százalékkal erősödött az orosz rubel az euróhoz és az amerikai dollárhoz képest, a moszkvai tőzsde irányadó indexei pedig meredeken emelkedtek pénteken az olajárak megugrásának köszönhetően.

A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index 9,38 százalékkal 691,40 pontra, a rubelben számított MICEX-index pedig 2,43 százalékkal 1717,98 pontra emelkedett zárásra. A nemzetközi devizapiacon az euró 84,68, a dollár pedig 78,34 rubelen forgott közép-európai idő szerint fél hatkor, azaz az euróhoz képest 5,8, a dollárhoz képest pedig 5,2 százalékkal drágult az orosz fizetőeszköz, amelynek árfolyama az előző két nap még a 2014. decemberi mélypontokra gyengült.

Pénzt keresne a devizapiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

A csütörtök késő délutáni forduló után a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a West Texas Intermediate (WTI) jelentősen drágult pénteken is a hidegre forduló időjárás miatt, illetve annak nyomán, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke újabb gazdaságélénkítő intézkedések lehetőségét lebegtette meg előző nap.

Elemzők és kereskedők azonban óvatosságra intettek, mondván, hogy gyorsan kifulladhat az emelkedés a rubel piacán, mert a kőolaj árának csökkenő trendje nem fordult meg a felpattanás ellenére sem. Elemzők arra számítanak, hogy továbbra is nagy ingadozások jellemzik majd a rubel árfolyamát, és az orosz jegybank valószínűleg semleges marad, nem próbál interveniálni a rubel árfolyamának védelmében.

Közép-európai idő szerint péntek délután háromnegyed hatkor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 31,62 dollárba került, 2 dollár 8 centtel, 7,06 százalékkal nőtt az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára márciusi szállításra hordónként 2 dollár 27 centtel, 7,78 százalékkal, 31,53 dollárra emelkedett az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Napi csúcspontján a WTI-t 31,76 dolláron, 7,55 százalékos nyereségben, a Brentet pedig 31,75 dolláron, 8,54 százalékos pluszban jegyezték.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.