Nincs itt a világvége, de a vég nélküli szárnyalástól elköszönhetünk


Újabb kommentárok jelentek meg az amerikai és európai piacokon látható esés kapcsán. Az elemzők szerint az elmúlt másfél év töretlen emelkedése után új korszak köszöntött be.

Jelentős eséssel kezdődött a hét a nemzetközi tőzsdéken, de ez nem volt váratlan. A pesszimizmus hátterében részben az inflációtól és a kamatemelésektől való félelem áll. Az pedig még kérdés, hogy egy tartós lejmenet kezdetéről vagy megingásról van-e szó, mondta el Németh Dávid, a K&H Bank elemzője.  
 
 
Hétfőn az amerikai tőzsdeindexek jelentős eséssel zártak, majd kedden a távol-keleti és európai részvénypiacokon is komoly zuhanással indult a kereskedés. "Bár a hétfői amerikai és a keddi európai esések látványosak voltak, nem egy napon belüli sokkról van szó, mert már február eleje óta negatív irányba tartanak a legfontosabb indexek" - értékelte a piaci folyamatokat friss elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. 

Péntek délelőtt változott meg a hangulat a piacokon, akkor látott napvilágot ugyanis a befektetők figyelmének középpontjában álló amerikai bérstatisztika, amely a vártnál nagyobb mértékű béremelkedésről szólt. Emiatt felerősödtek az inflációs félelmek és egyre több befektető számít arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a korábban várt 2-3 kamatemelés helyett akár 4 alkalommal is növelheti a kamatszintet, ami a részvénypiacok számára kedvezőtlen. 

Németh Dávid szerint azt egyelőre korai megmondani, hogy egy negatív korrekcióról vagy tartós részvénypiaci esés kezdetéről van-e szó. A mostani látványos esés ellenére azért többségben vannak azok a piaci vélemények, amelyek szerint csak átmeneti megingás történt és egyelőre tartós lejtmenetre nem kell számítani. Ezeket a vélekedéseket alátámasztja, hogy összességében még mindig jók a fundamentális mutatók, azaz növekszik a gazdaság a fejlett piacokon. Továbbra is rengeteg pénz van a piacokon, ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők előbb-utóbb ismét vásárlóként jelenhetnek meg, ezzel megállítva az esést. Igaz, a következő napokban még hullámvasúton maradhatnak a legfontosabb tőzsdeindexek. 

A szakember a következő időszakra utalva elmondta: „Az viszont biztosnak látszik, hogy túl vagyunk a részvénypiaci szárnyaláson, amely az utóbbi éveket jellemezte és sokkal inkább oldalazás jöhet a részvényeknél. Az emelkedő kamatok, a feszes munkaerőpiac és az ebből adódó béremelések, valamint a drágább nyersanyagok a cégek nyereségességét visszafogja”. 

A Saxo Bank elemzői is azt emelték ki közleményükben, hogy az alacsony volatilitás korszakának valószínűleg most van vége – 2017 teljes egésze és 2018 eleje egyfajta anomáliának tekinthető a rendkívül alacsony volatilitás miatt. Peter Garnry, a Saxo vezető részvénypiaci elemzője szerint a részvények áresését nagy részben a VIX (a CBOE volatilitás-indexe) short pozícióinak összeomlása váltotta ki. 

John Hardy, a Saxo vezető devizapiaci elemzője szerint a mostani robbanás ijesztő ugyan, de látni lehet a folyamatok kereteit is. Hardy azt is megjegyzi, hogy a mostani legfőbb részvényár-mozgásokat elsősorban a "gyors" pénzek, az algoritmikus kereskedés és a margin call-ok indukálják, de az, hogy a "lassú" pénzek hogyan fognak reagálni, a mai, keddi kereskedelmi napon fog eldőlni.

Hardy szerint a biztonsági menedéket kereső kereskedőknek érdemes nagyobb figyelmet fordítani a japán jenre, valamint a 2, 5 és 10 éves USA kincstárjegy call opciós lehetőségeire. Az elemző azt is hozzáteszi, hogy ha a volatilitás elszabadul, akkor már nincs olcsó védekezési lehetőség. 

Ole Hansen, a Saxo árupiaci vezető elemzője szerit az aranyat támogatja a kockázati hajlandóság csökkenése. Az, hogy az arany/ezüst áraránya 80 alatt maradt, viszonylagos nyugalomra utal.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Orbán egyetlen konkrétumot említett - azzal is van némi bajOrbán egyetlen konkrétumot említett - azzal is van némi baj

Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédét tartja ma a Várkert Bazárban, immár a 20. alkalommal. Szót ejtett az egymillió új munkahely időarányosan teljesített részéről, megnéztük, mi a "valóság".

.
hirdetés
elrejt
 
.