Raiffeisen: még kétszer vágnak Matolcsyék


A keddi kamatvágást követően még áprilisban és májusban fogja az alapkamatot csökkenteni a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács, vélekednek friss hírlevelükben a Raiffeisen elemzői.

Nem kis meglepetést okozott a Monetáris Tanács döntése az alapkamat 15 bázispontos csökkentéséről (1,35%-ről 1,2%-re), hiszen a jegybank korábban azt hangsúlyozta, hogy egyelőre még semmiféleképpen sem számíthatunk kamatvágásra, szögezik le szokásos heti hírlevükben a Raiffeisen elemzői. Azt azonban hozzáteszik, hogy minden egyes szónak illetve a szavak és kifejezések változásának is jelentősége van a kommunikáció során, és ebben a tekintetben visszamenőlegesen megfigyelhető, hogy volt elmozdulás a jegybanki üzenetek megfogalmazásában (tehát egyre kevésbé határozottan cáfolta a jegybanki kommunikáció a kamatcsökkentés lehetőségét). 

Ugyanakkor azt is rögzítik, hogy amikor az MNB alelnöke határozottan arról beszél néhány héttel a márciusi kamatmeghatározó ülés előtt, hogy márciusban nem lesz kamatcsökkentés, akkor az nagyon erősen meghatározza a várakozásokat. 

A tanulság nem lehet más, mint, hogy 
  1. nem szabad mindig mindent elhinni a jegybanknak és mégis
  2. mindig minden jegybanki üzenetre oda kell figyelni. 
További cikkek »Nos, most az üzenet az, hogy további kamatcsökkentés várható. Mindez összhangban van azzal a tavaly év vége óta élő Raiffeisen-várakozással, hogy 2016 derekára 1 százalék körüli szintre olvadhat az alapkamat. A bank elemzői már akkor úgy vélekedtek, hogy a Fed kamatemelési ciklusa megtörhet/lelassulhat, miközben az EKB további monetáris lazítást eszközöl, míg a hazai inflációs pálya a korábban gondoltnál alacsonyabban fut. Ebből pedig az következik, hogy a hazai alapkamat változatlanul hagyása az inflációs cél elérését akadályozza több csatornán keresztül is (ilyen például a forint árfolyamának erősödése).  

Ez nem kívánatos, így ellene több eszközzel is védekeznie kell az MNB-nek: a hagyományos eszköz az alapkamat csökkentése, a nem hagyományos meg például a kamatfolyosó szűkítése/eltolása. Mind a kettőre sort kerített végül az MNB. 

Hogyan tovább? 

A Raiffeisen hírlevele szerint az elemzők egy része átesett a ló túlsó oldalára és egyre többen várnak most extra alacsony (0,6-0,5%-os) alapkamatot. Ezzel szemben a bank szakemberi továbbra is úgy gondolják, hogy 1% körüli szinten megáll a kamatcsökkentési sorozat. Az idei átlagos infláció ugyanis 0,5% fölött lesz, és nem alatta, mivel az olajárak csökkenésén túl vagyunk és az év hátralévő részében emelkedő trend jön majd. Ráadásul a hazai munkaerőpiac egyre feszítettebb, ami a béremeléseken keresztül végső soron már az év második felében felfelé tolja az árakat 

Ennek megfelelően csak áprilisban és májusban várnak a Raiffeisen elemzői kamatvágásokat - egyenként 10-15 bázispontosakat - és szerintük júniusban a monetáris tanács bejelentheti, hogy a kamatcsökkentési ciklus véget ért.
 
Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.