Elég sok étkezési búza termett idén


A búza össztermésének általában 30 százaléka az étkezési, és 70 a takarmány, de most fele-fele lett az arány.

Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén: az étkezési és a takarmánybúza aránya általában harminc-hetven százalékos, az idén viszont fele-fele arányú - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Vas megyei Chernelházadamonyához tartozó Kukucsa majorban.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára,  Bodorics Pál, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezetője és Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója a kft. telephelyén, a Vas megyei Chernelházadamonyához tartozó Kukucsa majorban (MTI)

Nagy István a Répcevölgye 2001 Kft. telephelyén az aratási szezont értékelve elmondta, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Vas és Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, előbbiben hetven-harminc, utóbbiban 75-25 százalékos, míg az ország többi részében hatvan, vagy az alatti az étkezési búza aránya. A nagyobb mennyiségű étkezési búza növelheti az ágazat kiviteli arányát is - tette hozzá.

Ötmillió tonna őszi búza már a tárolókban van, ez hét százalékkal marad el a tavalyi összmennyiségtől. Ennek okaként a szélsőséges időjárási viszonyokat jelölte meg az államtitkár, aki kitért arra is, hogy tavaly azonban rekord mennyiség termett, nem csak Magyarországon, hanem világszerte.

Az elmúlt öt év átlagához képest 0,8 százalékkal lett több étkezési búzából az idén. A tavalyi rekordmennyiség miatt egyelőre a nyomottak az árak, de várhatóan emelkedni fognak.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.