2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is homlokegyenest ellentmond egymásnak az atomenergiát támogató szakértők és a kormány, illetve az azt ellenzők véleménye. A laikusoknak fel van adva a lecke, kinek higgyenek.

Paks II. még egy évet kap az atomerőmű két új blokkjához szükséges résfal elkészítésére – írja az atv.hu. Az Országos Atomenergia Hivatal meghosszabbította az erre vonatkozó engedély hatályát a jövő év október 11-éig.

A projekt egyesek szerint be sem fog fejeződni. Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa szerint, „a jelenlegi geopolitikai helyzetben az ukrajnai háború közepette azzal a rendkívül gyenge menedzsmenttel, amit Paks II. projektcég vezetése az elmúlt kilenc évben felmutatott, kétséges, hogy valaha is képesek lesznek a projektet végigvinni”. 

Aszódi Attila atomenergia-szakértő viszont úgy látja, nem feltétlenül jelent csúszást az építésben a határidő módosítása. A résfalazás fontos tevékenység, mert lehetővé teszi, hogy a leendő 5. blokk munkagödrét tovább mélyítsék. A külügyminisztérium szerint a módosítással felgyorsul a beruházás. Az atomerőmű építése megfelelő tempóban halad. 

Újabb lépés az atomerőmű-beruházásnál. Fotó: Paksi Atomerűmű Zrt.
Újabb lépés az atomerőmű-beruházásnál. Fotó: Paksi Atomerűmű Zrt.

A LMP viszont úgy véli, hogy Magyarországnak nincs szüksége az atomenergiára. A megújuló forrásokra lehet alapozni a zöld átállást. Vannak megoldások az áramellátásra azokban az időszakokban, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél.

Aszódi az atomerőművek melletti régi érvet hangsúlyozza, miszerint ezek folyamatosan, az időjárástól függetlenül termelik az áramot. (Leszámítva, amikor karbantartás vagy kisebb hibák miatt hónapokra leállítják a reaktorokat – a szerk.) A Paks II. építésére kötött orosz-magyar szerződés legutóbbi módosítása lehetővé teszi, hogy Oroszország egyoldalúan kilépjen a beruházás hitelezéséből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!