<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mindenki találgat és mindenki számolgat, miután a kormány döntése miatt sok családnak biztos durván megemelkedik az energiaszámlája. Ötletcunami indult, hogy valahogy mérsékelni lehessen a drágulást. Egyik olvasónk írt pár jótanácsot. 

Aranyélet című rovatunkban a hét közepén videós darabokat közlünk, amiben a hét aktuális történéseiről kérdezzük az utca emberét. Csütörtök és  vasárnap esténként pedig olvasói levelek jönnek. Bármilyen hétköznapi tapasztalatáról írhat a közvetlen környezetéből, vagy kikapcsolódása idejéről. Jóról is, rosszról is, a lényeg, hogy röviden és szélsőségektől mentesen írja meg. 

Szerkesztőségünk a beérkezett olvasói levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek minden beérkező levelet leközölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

„Tisztelt szerkesztőség!

Ugyan Orbán Viktor fölemelte a rezsit, de te így csökkentheted. Adok pár spórolós tippet, első sorban családi házban élőknek, de a sima lakás birtokosainak is jó lehet egyik-másik.

Családi házak tulajdonosainak írom: gyűjtendő a dió héja, a lehullott gallyak és minden éghető faanyag, papír, a használt ruhát és a műanyagot viszont felejtsék el. Vegyes tüzelésű kazánok előnyben, esetleg kandalló, vaskályha.

Lehet kemencét is építeni, ott szépen megsül a kenyér, mindenféle adalék nélkül.

Ha ásott kutad van, vödörben leengedni bele a hűteni való cuccot. Sok úgysem lesz, nem lesz miből... Elfér egy vödörben.

Nem kell feltétlenül a légkondi, bőven elég lehet, ha egy kora reggeli átszellőztetés után minden ablakot és külső ajtót becsukunk, a redőnyöket pedig leengedjük vagy a spalettát behajtjuk. Az esti hazaérkezésnél kellemes idő fogad majd.

Télre elég egy, maximum két helyiséget kifűteni, a többiben letekerni a szabályozót a fűtőtesten. Persze pulóvert is fölvehetünk.

Az idősebb, szegényebb egyedülállók már eddig is jártak melegedni a plázákba, mostantól – már ha járóképesek – nyilván még többen mennek majd. Persze, nem reggeltől estig, de pár óra, mondjuk délelőtt elmegy és akkor csak délután kell feltekerni a fűtést – egy kicsit.

Fürdeni csak ha muszáj, akkor is inkább zuhanyozva, de mindenképpen kádban! Persze, előtte bedugjuk. A család mosdása után a felfogott fürdővíz használható WC leöntésre.

Este lassú, áztató locsolást ajánlok, szigorúan a fák, bokrok tövét célozva, a fű most nem számít.

Ha kertes házban élsz, inkább járj ki a kertbe és létesíts egy pottyantós budit!

Egyébként szerintem itt a lehetőség az újításokra. Elhízott nemzet vagyunk, a szobabicikliket át kell alakítani, generátort kell tenni rájuk. Máris besegít az áramellátásba. Ugyanilyen elven lábbal hajtós mosógépet is lehetne szerkeszteni. Egy-egy darabra igényt tartanék én is, cserébe nem kérek a hatalmas ötletért, szabadalomért semmit.

Gyűjtöm a további praktikus ötleteimet, ha lesz még, jelentkezem. Egyébként arra buzdítok mindenkit, hogy nyugodtan írja meg ide, vagyis a szerkesztőségnek.

Jakab Krisztina"

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.