2016. március 22. 13:31

Rekordveszteséget termelt a brazil Petrobras állami olajvállalat a tavalyi negyedik negyedévben a jelentős összegű leírások, az olajárak csökkenése és rosszul alakuló kőolajfinomítós projektek miatt.

A Petrobras 36,9 milliárd real (10,2 milliárd dollár) veszteséget ért el október-decemberben, ami közel 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszak 26,6 milliárd reálos ráfizetését. A bevételek 0,1 százalékkal 85,1 milliárd realra emelkedtek, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig 17,06 milliárd realra rúgott, 15 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az eredmény hidegzuhanyként érte a befektetőket és az elemzőket. A Reuters által megkérdezett elemzők legrosszabb esetre is 9,7 milliárd realos veszteséget vártak. A Petrobras New York-i tőzsdén forgó részvényeinek árfolyama 5,8 százalékkal esett az elektronikus jegyzésben a gyorsjelentés közzététele után.

A tavalyi egész évet tekintve a brazil olajvállalat rekordnagyságú, 34,8 milliárd realos veszteséggel zárt, miután az első három negyedév profitját elvitte a negyedik negyedév. Az 1953-ban alakított vállalat története során másodjára könyvelt el veszteséget éves szinten, a tavalyi előtt 2014-ben 21,5 milliárd real mínusz szerepelt az egyenlegben. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) tavaly 73,85 milliárd realra rúgott, 25 százalékkal több az előző évinél, míg a bevételek 5 százalékkal 321,6 milliárd realra csökkentek.

Magas terrorkészültséget rendeltek el Magyarországon 

A dollár erősödése miatt a Petrobras bruttó adóssága 799,25 milliárd realra emelkedett 2015 végére, ami 10 százalékkal haladja meg az előző évit még úgy is, hogy a vállalat csökkentette befektetéseit és - korlátozott sikerrel - értékesítette eszközállományának egy részét. A nettó adósságállomány 100,37 milliárd dollár volt december 31-én, 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A minden idők legsúlyosabb brazíliai korrupciós botrányába süllyedt Petrobras igyekszik adósságállományát szinten tartani, egyebek között költségcsökkentéssel, eszközök értékesítésével és a beruházási kiadások csökkentésével. Az olajkonszern illetékesei ellen még 2009-ben indult nyomozás, az ügyészség adatai szerint mintegy 3,8 milliárd dolláros sikkasztás történt.

Az ügyben már több tucat vezető politikus mentelmi jogát függesztették fel, köztük a szenátus és a képviselőház elnökéét, és a cég több korábbi magas rangú vezetőjét őrizetbe vették hűtlen kezelés gyanújával. Vizsgálat folyik Luiz Ináció Lula da Silva korábbi brazil elnök ellen, a jelenlegi államfő, Dilma Rousseff pedig azért került szorult helyzetbe, mert a visszaélések nagy részének idején, 2003 és 2010 között ő volt a Petrobras igazgatótanácsának elnöke. Ezenkívül azt is a szemére vetik, hogy 2014-es újraválasztása érdekében kozmetikázta az állam pénzügyi mérlegét.

A brazil képviselőház megválasztott egy 65 tagú különbizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy megállapítsa: vannak-e olyan jogi érvek, amelyek alapján megindítható a Rousseff leváltásához vezető hosszadalmas procedúra.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.