TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 12. 13:13

Továbbra is intenzív a kereslet, de ez nem befolyásolja az adósságpályát.

Már 1162 milliárd forint értékben jegyeztek az új magyar allamkötvényből, a MÁP Pluszból - közölte kérdésünkre mai tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez jóval a várakozás feletti - tette hozzá, jelezve, hogy a papír piacra vezetésekor úgy számoltak, hogy 2023-ig 11 ezermilliárd forintra emelkedik a lakossági állampapír állomány a májusi 5-6 ezer milliárdról.

Mivel a legutóbbi adatok szerint 1014 milliárdos volt az állomány, a jelek szerint egyre közelebb jár a heti 100 milliárdos meghirdetett keretösszeghez a jegyzés.

A jelenlegi ütem mellett ez hamarabb teljesülhet, de egy korábbi tájékoztatóján a pénzügyminiszter érdeklődésünkre kifejtette, hogy egyelőre örülnek az intenzív keresletnek, nem gondolkodnak a kondíciók, a jegyzés megváltoztatásán. Azt viszont nem zárta ki, hogy esetleg más, jelenleg még elérhető állampapírokat vonnak ki a piacról. Erre egyébként júniusban már sor került, akkor több papír jegyzése is megszűnk, szűkítve a kínálatot.

Kérdésünkre a miniszter azt mondta továbbá, hogy a vártnál nagyobb kereslet nem befolyásolja az adósságpályát, csökkenő adóssággal számolnak. Pedig az új papírokba fektetett pénz 70 százaléka nem már meglévő állampapír befektetések újrabefektetéséből származott, hanem készpénzből, banki betétekből, egyéb konstrukciókból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.