2019. július 12. 13:13

Továbbra is intenzív a kereslet, de ez nem befolyásolja az adósságpályát.

Már 1162 milliárd forint értékben jegyeztek az új magyar allamkötvényből, a MÁP Pluszból - közölte kérdésünkre mai tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez jóval a várakozás feletti - tette hozzá, jelezve, hogy a papír piacra vezetésekor úgy számoltak, hogy 2023-ig 11 ezermilliárd forintra emelkedik a lakossági állampapír állomány a májusi 5-6 ezer milliárdról.

Mivel a legutóbbi adatok szerint 1014 milliárdos volt az állomány, a jelek szerint egyre közelebb jár a heti 100 milliárdos meghirdetett keretösszeghez a jegyzés.

A jelenlegi ütem mellett ez hamarabb teljesülhet, de egy korábbi tájékoztatóján a pénzügyminiszter érdeklődésünkre kifejtette, hogy egyelőre örülnek az intenzív keresletnek, nem gondolkodnak a kondíciók, a jegyzés megváltoztatásán. Azt viszont nem zárta ki, hogy esetleg más, jelenleg még elérhető állampapírokat vonnak ki a piacról. Erre egyébként júniusban már sor került, akkor több papír jegyzése is megszűnk, szűkítve a kínálatot.

Kérdésünkre a miniszter azt mondta továbbá, hogy a vártnál nagyobb kereslet nem befolyásolja az adósságpályát, csökkenő adóssággal számolnak. Pedig az új papírokba fektetett pénz 70 százaléka nem már meglévő állampapír befektetések újrabefektetéséből származott, hanem készpénzből, banki betétekből, egyéb konstrukciókból.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.